EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Sistemul BIA

 Ce este scara sistemul BIA? Esential in programul de pierdere in greutate si pentru cei care doresc sa-si evalueze compozitia corpului propriu, aceasta analiza ofera o citire clara si completa a urmatoarelor masuri: greutate gradul de grasime in corp nivelul de apa din corp metabolismul de baza oasele si masa musculara Acest test se efectueza la […]

bulina-01 Ce este scara sistemul BIA?

Esential in programul de pierdere in greutate si pentru cei care doresc sa-si evalueze compozitia corpului propriu, aceasta analiza ofera o citire clara si completa a urmatoarelor masuri:

  • greutate
  • gradul de grasime in corp
  • nivelul de apa din corp
  • metabolismul de baza
  • oasele si masa musculara

Acest test se efectueza la inceputul si la sfarsitul protocolului.

Sistemul functioneaza digital, iar evaluarea parametrilor corporali presupune inserarea informatiilor legate de sex, varsta si inaltime. Pozitia picioarelor este indicata de catre doua panouri metalice pe baza de electrozi. Monitorul va afisa compozitia corpului in cateva secunde.

bulina-01 Cum functioneaza?

Sistemul analizeaza compozitia corpului prin intermediul analizei de obstacol bioelectric (AOB). Functioneaza prin transmiterea unui mic semnal electric (50 kHz, 500 Micro Amp) de la un picior la altul, prin apa si fluidele existente in corp pentru a masura obstacolul. Muschiul este in mod normal hidratat in proportie de 50 – 70% in timp ce grasimea este doar 10 – 15%. Aceasta informatie legata de obstacol este astfel folosita pentru a calcula multiple interpretari ale corpului.

Curentul circula prin apa mai usor decat prin masa de grasime. Grasimea contine foarte putina apa, asadar cu cat corpul contine mai multa grasime, cu atat curentul este impiedicat. Muschiul, pe de alta parte, are un continut mai ridicat de apa, permitand curentului sa circule mai usor. Sistemul indica greutatea corpului, procentajul de grasime din corp si masa musculara, apa din corp, grasimea viscerala, masa osoasa si valoarea metabolica de baza.

bulina-01 ATENTIE !!!

Femeile detin mai multa grasime in corp decat barbatii – cu 5% mai mult. Prin natura sa corpul unei femei este alcatuit astfel incat sa o protejeze pe ea si un eventual fat. In consecinta, femeile au mai multe enzime pentru a depozita grasimea si mai putine de a le arde. In plus, estrogenul la femei activeaza grasimea depozitand enzimele si determinandu-le sa se multiplice.

La femei intervin mai multe schimbari la nivelul hidratarii decat la barbati din cauza menstruatiei iar acest lucru poate afecta masurarea grasimii din corp, in speta prin utilizarea metodei BIA. Retentia fluidelor poate influenta de asemenea fluctuatia in greutate zilnic in timpul acestei perioade, cauzand o variatie suplimentara a grasimii corporale.

Ar fi recomandat ca femeile care apeleaza la evaluarea BIA sa cunoasca foarte bine perioada de menstruatie. Pentru a putea stabili un nivel de referinta al grasimii corporale, multe femei considera util sa aiba o evidenta a interpretarilor timp de o luna. Ulterior monitorizarea la intervale regulate poate anticipa lunar fluctuatiile.

Schimbarile hormonale datorate sarcinii sau menopauzei pot de asemenea cauza retentia apei si variatii la nivelul masuratorilor. Schimbarile la nivel de hidratare pot fi datorate alimentatiei, consumului de alcool sau cofeina, exercitiilor extenuante, stresului sau maladiilor, sau  administrarii anumitor medicamente.

Pentru a monitoriza cu succes progresul, femeile ar trebui sa isi aminteasca sa compare in procentaj greutatea si grasimea corporala masurate in aceleasi conditii in decursul unei anumite perioade de timp. Fii atenta la fluctuatiile cauzate de menstruatie.

bulina-01 De ce este important sa monitorizam grasimea corporala in procente?

Masurarea greutatii nu este o evaluare exacta a starii de sanatate sau a conditiei fizice deoarece nu distinge kilogramele care provin din grasime de cele provenite din masa musculara puternica. Oricine are nevoie de grasime in corp, insa grasimea excesiva degenereaza in obezitate.

bulina-01 Exista maladii legate direct de obezitate?

Obezitatea este direct legata de Diabetul de tip II si de hipertensiune si reprezinta un factor de risc pentru numeroase conditii, inclusiv bolile de inima, tulburari ale somnului, artrite, boli ale vezicii biliare, atacul cerebral si cateva forme de cancer. Constientizarea si monitorizarea procentului de grasime din corp poate fi un instrument motivational intr-un program de gestiune a greutatii. Aceste informatii sunt necesare stabilirii unui program nutritiv si a unor exercitii adecvate in functie de fiecare individ.

bulina-01 Este posibil sa existe prea putina grasime corporala?

Da. Ambele extreme – prea multa sau prea putina grasime corporala – constituie un risc pentru individ dintr-o serie de considerente medicale si/sau psihologice. A avea un procent de grasime corporala sub limita indicata, in special la femei, poate cauza probleme de schelet muscular sau osteoporoza, poate genera tulburari de alimentatie, precum anorexie nervoasa, bulimie sau excesalimentar, ceea ce implica probleme grave de sanatate. Poate de asemenea dauna echilibrului hormonal cauzand pierderea menstruatiei.

bulina-01 Exista conditii optime de stabilizare a procentului de grasime din corp?

Da, exista:

  • Alegerea unei perioade din zi si mentinerea acesteia.
  • Vezica goala
  • Cand esti hidratat optim
  • Picioarele trebuie sa fie curate pentru a nu interfera conductivitatea.
  • Factorii care afecteaza hidratarea includ:
  • exercitiile extenuante
  • consumul recent de mancare
  • produse diuretice, cum ar fi cofeina, alcoolul, anumite medicamente