Despre Echilibrul Acid / Alcalin – Cauzele imbolnavirii

Cauzele imbolnavirii

Te-ai intrebat vreodata daca numeroasele maladii din societatea noastra au o cauza comuna? Exista doctori, medici naturisti si nutritionisti care considera ca explicatia contine doua cuvinte simple: dezechilibrul Ph-ului.

Dezechilibrul Acid – Alcalin

Hiperaciditatea, o conditie periculoasa ce poate slabi intregul sistem al corpului, este extrem de comuna in zilele noastre. Ea favorizeaza crearea unui mediu propice maladiei, reprezentand antipodul mediului echilibrat al pH-ului, care permite in schimb functionarea normala a corpului si contribuie la rezistenta organismului la maladie. Un corp sanatos detine rezerve alcaline corespunzatoare unei eventuale urgente. Atunci cand este necesar ca excesul de acizi sa fie neutralizat, rezervele noastre alcaline sunt epuizate inducand corpului o conditie de slabire si fragilitate. O dieta cu pH echilibrat, conform expertilor, este cheia unei sanatati optime.

Conceptul unui dezechilibru intre acid si alcalin ca si cauza a unei maladii nu este ceva inedit. In anul 1993 un medic din New York cu numele William Howard Hay a publicat cartea  O noua Era a Sanatatii in care sustine ca autointoxicarea reprezinta cauza oricarei maladii (sau “auto otravirea”), datorate cumulului de acid din corp:

Ne indepartam de sanatate doar in masura in care permitem substantelor alcaline sa dispara si sa fie substituite de cele acide intr-o cantitate vasta…Poate parea straniu a afirma ca toate maladiile ar insemna acelasi lucru, indiferent de numele lor, insa este foarte probabil sa fie adevarat. – William Howard Hay, M.D

Recent in cartea sa Alcalinizeaza-te sau vei Muri (vezi recomandarea), Dr Theodore A. Baroody sustine acelasi lucru:

Numarul infinit de maladii nu conteaza. Ceea ce conteaza insa este radacina lor comuna…acid in exces la nivelul tesutului din corp! – Theodore A. Baroody, N.D., D.C., Ph.D

Interpretarea pH-ului

PH-ul (potentialul de hidrogen) semnifica masurarea gradului de aciditate sau alcalinitate a unei solutii. Masuratoarea se efectueaza pe o scara de la 0 la 14 – cu cat pH-ul este mai scazut, cu atat solutia prezinta un grad de aciditate mai ridicat; cu cat pH-ul este mai ridicat, cu atat solutia (baza) este mai alcalina. In cazul in care o solutie nu este nici acida, nici alcalina, valoare pH-ului este egala cu 7, ceea ce inseamna o valoare neutra.

Apa este lichidul cel mai abundent din corp, existand in proportie de 70% in corpul uman. Corpul are un raport acid-alcalin (sau acid-baza) numit pH, care reprezinta echilibrul dintre ionii incarcati pozitiv (aciditate) si ionii incarcati negativ (alcalinitate). Corpul se lupta in mod continuu pentru a mentine echilibrul pH-ului. Atunci cand acest echilibru este compromis, poate aparea o multitudine de probleme.

Este important sa intelegem ca nu este vorba despre aciditatea sau pH-ul stomacului; ci pH-ul fluidelor si al tesuturilor din intregul nostru corp, ceea ce este total diferit.

Masoara gradul de Aciditate din Corp prin intermediul metodei BEV:

Este recomandabil sa masori nivelul pH-ului pentru a stabili daca pH-ul din corp necesita o atentie imediata. Prin intermediul metodei BEV se poate stabili factorul pH in mod rapid si sigur. Daca pH-ul din urina fluctueaza intre 6.0 si 6.5 dimineata si intre 6.5 si 7.0 seara, corpul tau functioneaza in limite sanatoase. Daca saliva se incadreaza in urmatoarele valori: 6.5 si 7.5 pe parcursul intregii zile, corpul tau functioneaza de asemenea corespunzator. Momentul cel mai indicat pentru masurarea pH-ului este cu o ora inainte de masa sau doua ore dupa masa. Masoara-ti pH-ul de doua ori pe saptamana.  

Acidoza moderata poate cauza urmatoarele probleme:

 • Daune la nivel cardiovascular, inclusiv comprimarea vaselor de sange si reducerea nivelului de oxigen.
 • Cresterea in greutate, obezitate si diabet.
 • Probleme ale vezicii urinare sau ale rinichilor, inclusiv pietre la rinichi
 • Deficienta imunitara.
 • Accelerarea radicalilor liberi, care pot contribui la mutatiile ce favorizeaza cancerul.
 • Tulburari hormonale.
 • Imbatranire prematura.
 • Osteoporoza; oase fragile, casante, fracturi de sold.
 • Dureri articulare, dureri musculare si favorizarea acidului lactic.
 • Nivel de energie scazut si oboseala cronica.
 • Digestie si eliminare lenta.
 • Favorizarea candidei/ bacteriilor.

PH-ul din urina

Testarea urinei indica modul in care corpul tau elimina acizi si asimileaza mineale, in special calciul, magneziul, sodiul si potasiul. Aceste minerale functioneaza ca niste “tampoane”. Ele sunt substante care ajuta la mentinerea si echilibrarea corpului importiva introducerii aciditatii sau a alcalinitatii in exces. In ciuda numarului corespunzator de tampoane, acide sau alcaline, nivelul poate deveni extrem. Atunci cand corpul produce sau ingereaza in mod excesiv acesti acizi sau substante alcaline, este necesar sa elimine surplusul. Urina este modul perfect al corpului de a indeparta orice acizi in exces sau substante alcaline care nu pot fi tamponate. Daca media pH-ului din urina se situeaza sub 6.5, sistemul de tamponare al corpului este supraincarcat, ca atare intervine o stare de “autointoxicare” iar atentia trebuie sa se concentreze pe nivelul scazut de aciditate.

pH-ul din Saliva

Rezultatele analizei salivei poate indica activitatea enzilemor digestive din corp. In principal aceste enzime sunt produse de catre stomac, ficat si pancreas. In timp ce saliva utilizeaza elemente similare urinei, ea se bazeaza pe acest proces intr-o masura mai mica. Daca pH-ul din saliva este prea scazut (sub 6.5), corpul produce prea multi acizi sau este supraincarcat de acizi deoarece si-a pierdut capacitatea de a-i elimina prin urina. Daca pH-ul din saliva este ridicat (peste 6.8), corpul are de suferit; de exemplu, gaz in exces, constipatie si balonare, bacterii si candida. In cazul anumitor persoane se va interpreta pH-ul atat din urina, cat si din saliva – aceasta insemnand ”acid dublu”.