EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Despre Anti aging

Se vorbeste foarte des despre terapiile anti-aging, insa este bine sa cunoastem mai intai ce inseamna “aging” sau imbatranirea. In niciun caz nu faceti greseala de a o considera o boala sau de a o limita la nivel estetic. Gerontologia este o ramura a medicinei care studiaza aspectele fiziologice ale imbatranirii si o defineste ca […]

Se vorbeste foarte des despre terapiile anti-aging, insa este bine sa cunoastem mai intai ce inseamna “aging” sau imbatranirea. In niciun caz nu faceti greseala de a o considera o boala sau de a o limita la nivel estetic.

Gerontologia este o ramura a medicinei care studiaza aspectele fiziologice ale imbatranirii si o defineste ca un proces continuu, multifactorial (factori genetici, de mediu sau interni), caracterizat prin modificări biologice, psihologice si sociale.
Imbatranirea apare ca un ansamblu care afecteaza simultan toate sistemele organismului: cardio-circulator, respirator, nervos, renal, endocrin, osteo-articular, cutanat, insa fara a afecta semnificativ functionalitatea sau componenta psiho-sociala.

De ce imbatranim?

Pentru ca asa ne e scris in gene; pentru ca nu putem fi cu mult mai diferiti decat ceea ce e presetat in secventa noastra de gene; nu putem arata cu mult mai tineri decat au aratat bunicii si parintii nostri la varsta noastra. Totusi, la acest intreg proces de imbatranire programata intervin multi factori care pot modela intr-un fel sau altul procesul de transformare.

  • Expunerea la soare (photoaging) este un factor extrem de important al procesului de imbatranire. Ridurile, petele maronii de pe fata (melasma), micile vase de sange dilatate (telangiectazii) sunt rezultatul expunerii indelungate la soare. Evolutia acestor semne are loc cu varsta. O piele expusa aflata in decada a doua, a treia de viata isi pastreaza inca netezimea si culoarea uniforma. 10 ani mai tarziu apar ridurile “in miscare”; in repaus fata e neteda, dar la schitarea oricarei miscari se zaresc santuri nu foarte adanci, dispuse la coltul gurii, in marginea externa a ochilor si in final la nivelul obrajilor. In decada 4-5 de viata apar ridurile pe fata relaxata. Incet, culoarea uniforma a pielii se pierde si apar pete maronii plane sau elevate (cheratoze actinice, seboreice), telangiectazii. Cu cat culoarea pielii noastre e mai deschisa, cu atat riscul de a dezvolta semne ale imbatranirii cauzate de soare este mai mare.
  • Pierderea tesutului gras subcutanat. Acest proces determina aspectul cazut al fetei incepand cu fruntea, colturile gurii sau ochilor. Sub pometi, la nivelul tamplelor, fruntii, in treimea inferioara a fetei stratul profund al pielii parca s-a topit.
  • Modificari ale musculaturii fetei. Ele contribuie alaturi de cele amintite mai sus la formarea ridurilor adanci de pe frunte sau de la colturile ochilor
  • Modificarile de elasticitate ale pielii, remodelarea la nivelul tesutului osos si cartilaginos al scheletului fetei. Tesutul elastic se degradeaza (parte a actiunii razelor solare) si accentueza aspectul cazut al fetei
  • Modificarile de cartilaj contribuie la “alungirea” si “caderea” nasului, barbia devine mai proeminenta.

Untitled18 Untitled19