Ce este Consilierea Psihologica?
Consilierea Psihologica faciliteaza functionarea personala si interpersonala si pune accent pe aspectele emotionale, sociale, vocationale, educationale, legate de sanatate, legate de dezvoltare si organizatorice. Prin integrarea teoriei, a practicii si a cercetarii, si cu ajutorul aspectelor legate de sensibilitate si multiculturale, aceasta specialitate cuprinde o serie de practici si metode care ajuta oamenii sa isi imbunatateasca starea de bine, sa diminueze stresul si neadaptarea, sa rezolve crize si sa isi sporeasca capacitatea de a trai linistit si in armonie. Consilierea Psihologica este unica si este orientata fie catre dezvoltarea normala, fie catre probleme asociate cu tulburarile fizice, emotionale si mentale.
Cum functioneaza Consilierea Psihologica ?
Consilierea Psihologica ajuta numeroase persoane sa isi gestioneze dificultatile si sa transforme problemele persoanle intr-o evolutie proprie.
Cine poate apela la consiliere psihologica?
Oamenii apeleaza la consiliere psihologica atunci cand discutiile cu prietenii si rudele par a nu fi suficiente. Conversatia cu o persoana care nu este direct implicata in situatiile tale personale poate face diferenta. Psihologii au abilitatile necesare de a explora ingrijorarile tale, de a constientiza problemele tale complexe si de a gasi o solutie pentru a le face fata. Consilierea are, desigur, caracter absolut confidential.
Ce tip de probleme abordeaza
Consilierea psihologica este in masura sa te ajute intr-o serie de probleme de natura individuala sau sociala. Numeroase persoane o considera utila atunci cand se confrunta cu dificultati in ciclul normal al vietii, precum schimbarile profesionale, pierderi si momente de criza in relatii. Altii cauta consiliere psihologica pentru a indeparta stresul provocat de presiunile existentei sau de problemele care au persistat indelung in urma unor schimbari. Psihologii sunt instruiti in mod modern din punct de vedere psihologic pentru a te ajuta sa iti invingi temerile, panica si anxietatea si pentru a te consilia astfel incat sa depasesti starile de depresie sau alte forme de tristete. Problemele personale pot degenera si actiona in mod diferit. Este posibil sa te afli in situatia de a repeta acelasi model, sau te poti simti blocat si nesigur. Adesea a avea o persoana cu care sa poti discuta este cheia. Prioritatea consilierii psihologice este sa te sprijine in a gasi strategii de a te confrunta cu probleme imediate care te preocupa si ulterior de a descoperi cum poti imbunatati lucrurile in favoarea ta.
Consilierea Psihologica iti ofera spirjin in urmatoarele aspecte:
- sa gestionezi crizele care apar in relatii
- sa faci fata stresului si altor presiuni
- sa depasesti temerile, panica si anxietatea
- sa faci fata problemelor familiale
- sa gestionezi in mod pozitiv deciziile dificile
- sa depasesti momente de depresie si tristete
Alte beneficii ce deriva din acest tip de consiliere includ dezvoltarea creativitatii, a identitatii si gasirea unor cai de auto descoperire. Prin explorarea trecutului si a situatiilor prezente iti poti largi orizonturile catre noi posibilitati si ai controlul asupra propriului stil de viata. Regaseste-te si fii tu insuti.
Consilierea Psihologica iti permite:
- sa dezvolti relatii satisfacatoare
- sa evidentiezi creativitatea si identitatea
- sa evaluezi propriile necesitati
- sa reinnoiesti sensul vietii
- cai de autodescoperire
- sa te simti mai fericit cu tine insuti
La ce sa te astepti?
Clientul si consilierul se intalnesc intr-un cadru privat si se angajeaza in discutii. Fiecare sesiune dureaza in mod normal circa 60-120 minute. Uneori o singura sesiune este suficienta pentru nevoile clientului insa de obicei clientul si consilierul continua sa se intalneasca timp de cateva saptamani sau chiar luni. Clientul si consilierul planifica impreuna cum si cat de des sa se intalneasca. In cazul cuplurilor sunt valabile aceleasi lucruri si pot folosi intalnirile pentru a intelege mai bine modul in care comunica si reactioneaza fiecare la nevoile cleuilalt. Multe cupluri aleg varianta individuala insa si cea comuna este extrem de utila. Terapeutul conduce interviul, cunoscut ca un intake interview, ceea ce este echivalent cu o versiune psihologica a unei examinari. Interviul intake are caracter personal. Pentru a putea intelege complet situatia ta, este necesar ca terapeutul sa afle multe detalii personale. El iti poate cere informatii cu privire la familie, copilarie si alte subiecte sensibile. Daca te simti inconfortabil sa raspunzi la o intrebare, permite-i terapeutului sa descopere singur raspunsul. Raportul sau increderea se construiesc in timp iar un bun terapeut este constient de faptul ca dezvaluirea anumitor aspecte poate dura un timp indelungat.
Cum stii daca aceasta consiliere este potrivita pentru tine
Indubitabil este nevoie de curaj pentru a decide sa iti expui problemele personale si sa cauti ajutor profesional. Persoanele care intra intr-un Cabinet de Psihologie adesea se tem ca fricile sau secretele lor vor fi dezvaluite. Cu siguranta vei invata lucruri noi despre tine si probabil despre altii din sfera ta apropiata. Unele aspecte din povestea vietii tale pot, desigur, fi dureroarse. Ceea ce conteaza insa este modul in care facem fata emotiilor si trairilor interioare. Consilierea Psihologica este menita sa ofere un mediu sigur in care gandurile si sentimentele dificile pot fi explorate gentil. Nu patrunde in interiorul psihicului tau pentru a-ti darama sistemul de aparare, ci dimpotriva, creeaza o structura puternica in care iti consolidezi trecutul si prezentul si sa iti folosesti experientele in mod constructiv.
Zone ale Psiohologiei
- Psihologia este un domeniu vast si diferit. Cuprinde o serie de subdomenii si zone de specialitate. Mai jos sunt enumerate zonele principale de cercetare si aplicare din cadrul psihologiei:
- Psihologia anormalului consta intr-un un studiu al comportamentului anormal si al psihopatologiei. Aceasta specialitate este orientata spre cercetarea si tratarea unei varietati de tulburari mentale si este legata de psihopatologie.
- Psihologia Biologica, cunoscuta si ca bio psihologie, studiaza modul in care procesele biologice influenteaza mintea si comportamentul. Acest domeniu este asociat cu neurostiinta si utilizeaza instrumente precum scanarile MRI si PET pentru a analiza creierul sau anormalitatea la nivelul creierului.
- Psihologia Clinica se ocupa de evaluarea, diagnosticarea si tratarea tulburarilor mentale. Este de asemenea considerata zona de lucru cea mai vasta din cadrul psihologiei.
- Psihologia Cognitiva se ocupa de studiul si cunoasterea proceselor umane. Psihologii studiaza aspecte precum atentia, memoria, perceptia, luarea deciziei, rezolvarea problemelor si limbajul.
- Psihologia Comparata este acea ramura a psihologiei care se ocupa cu studiul comportamentului animalelor. Acest tip de cercetare poate fi un sprijin in a aprofunda si intelege psihologia umana.
- Psihohologia Dezvoltarii este un domeniu care se ocupa de cresterea si dezvoltarea umana pe durata vietii. Teoriile se invart adesea in jurul dezvoltarii abilitatilor cognitive, a moralitatii, a functionarii sociale, a identitatii si a altor zone ale vietii.
- Psihologia legala este un domeniu aplicat orientat pe cercetarea psihologica si principiile sistemului de justitie.
- Psihologia industrial-organizationala este un domeniu care utilizeaza cercetarea psihologica in scopul cresterii performantei profesionale, a selectionarii angajatilor, a imbunatatirii design-ului produselor.
- Psihologia Personalitatii este indreptata catre studiul diferitelor elemente care determina personalitatea indivizilor. Teoriile cunoscute referitoare la personalitate includ modelul structural de personalitate al lui Freud si teoria personalitatii ”Big Five”.
- Psihologia Scolara este ramura psihologiei care se ocupa de sistemul educational si ofera asistenta copiilor la nivel emotional, social si academic.
- Psihologia Sociala este o disciplina care utilizeaza metodele stiintifice de studiu al influentei, perceptiei si interactiunii sociale. Psihologia sociala studiaza diverse subiecte inclusiv comportamentul colectiv, perceptia sociala, leadership, comportamentul non verbal, conformitatea, agresiunea si prejudiciul.