Tipuri de stres si raspunsul corpului

Tipuri de stres

Stresul se poate incadra intr-una din urmatoarele categorii: mental sau fizic. Stresul mental este caracterizat de griji cu privire la bani sau la sanatate, la pierderea unei persoane iubite sau pierderea jobului. Agentii de stres fizic includ tulburari ale somnului, alimentatie precara sau consecintele unei maladii.
Exista insa si agenti de “stres secret” care par a fi cei mai nocivi: a te asigura ca persoanele din familie sunt bine, grijile referitoare la copii, a te ruga de unchiul Chuck sa se ingrijeasca, etc. Acesti factori apartin unei categorii numite obligatii.

type of stress and body response - poza de interior

 

Ce inseamna Body to Do?

Modul in care corpul raspunde la extra stres.

In primul rand bataile inimii cresc pentru a pompa mai mult sange in muschi. Urmatoarele elemente supuse accelerarii sunt presiunea sangelui, respiratia si metabolismul. In fond corpul tau s-a adaptat unui proces astfel incat sa actioneze rapid si eficient in cazul unei situatii de presiune mari sau de amenintare, ceea ce este cunoscut sub numele de “raspuns lupta-la-lupta”.

Acum imagineaza-te in acest stat de alerta timp de multe ore si vei intelege de ce stresul se transforma in suferinta. Echilibrul tau de a face fata stresului zilnic este in afara oricarui pericol. Corpul tau pur si simplu nu poate sustine acest tip de stres fara efecte secundare, fie ca este vorba de dureri de cap, musculatura rigida sau tulburari ale somnului. In cazul in care stresul nu poate fi diminuat sau transformat in ceva pozitiv, corpul tau poate avea probleme de sanatate precum tensiune ridicata a sangelui si boli de inima.