Secrete în controlul greutății
De ce nu se poate slabi tinand o dieta saraca in calorii, mai ales daca aceasta dieta este sanatoasa? Secretul pierderii in greutate sta in echilibrarea metabolismului, care implica o seama de pasi ce trebuie urmati. Exista cativa factori care blocheaza, de obicei, metabolismul. Acestia sunt:
- Toxineledin organism, care blocheaza caile metabolice din celule.
- Tiroida– activitate redusa
- Intolerante alimentare– acestea pot cauza reactii chimice inflamatorii care blocheaza metabolismul
- Deficiente nutritionale– substantele nutritive sunt combustibilul pentru toate căile metabolice
- Stresul– poate modifica pH-ul organismului, care devine mai acid si care cauzeaza aparitia inflamatiilor.
- Hipoglicemia– nivelele scazute ale zaharului din sange determina pofta de a manca dulciuri.
- Rezistenta la insulina– orice problema legata de rezistenta la insulina conduce la cresterea depozitelor de grasime din organism
- Candidoza– afectiunile fungice cresc cantitatea de toxine din organism
Cum pot inhiba toxinele pierderea in greutate
Majoritatea persoanelor care doresc sa scada in greutate sufera si de alte afectiuni. Daca nu exista o boala dignosticata, atunci sufera de oboseala, letargie, senzatie de greutate, probleme digestive, distensia intestinelor, dureri de cap, dureri musculare, concentrare si memorie slabe, insomnie, precum si alte simptome, prea numeroase pentru a mai fi mentionate.
Cu adevarat, este uimitor faptul ca cele mai multe dintre aceste simptome, daca nu chiar toate, pot disparea in mai puțin de 15 zile! Dupa 15 zile de detoxifiere pacientii inregistreaza nivele inalte de energie, pielea este curata si evident stralucitoare, pierdere in greutate, ceea ce reprezinta un factor motivational excelent pentru continuarea programului de slabire, minte clara, praguri mai inalte pentru stres si tensiune nervoasa, reducerea celulitei, tonus corporal bun si o placuta senzatie de relaxare.
Toate toxinele menționate mai sus se depun, in cele din urma, in celulele si tesuturile adipoase (grasime). Aceste adipocite (celule si tesuturi grase) sunt diferite fata de celulele obisnuite. Aceste celule sunt constituite in cea mai mare parte din reziduuri de grasime. Pe masura ce acumuleaza sedimente si amestecuri vascoase lichide si solide, ele imping, efectiv, citoplasma si se alipesc adipocitelor. Cu cat se acumuleaza mai mult sediment, cu atat se creste in greutate. Pe masura ce aceste adipocite se maresc si prolifereaza, cantitatea de tesut adipos creste, iar in ultima instanta erupe in forme avansate de obezitate. Pentru a controla obezitatea si a inversa acest proces, este crucial sa se indeparteze aceste sedimente din adipocite. Acest lucru va ajuta la “subtierea” celulelor si, in consecinta, la subtierea corpului.
Importanta tiroidei in procesul de pierdere in greutate
Nu puteti pierde in greutate daca glanda tiroida este hipo-activa – categoric!
Chiar daca tiroida este o glanda minuscula in zona marului lui Adam, ea stimuleaza metabolismul oxidativ, crescand, in acest fel, consumul de oxigen al fiecarei celule. Dupa cum a afirmat dr. Barnes, unul dintre pionierii cercetarilor medicale asupra tiroidei, de-a lungul a mai bine de 50 de ani, “Sanatatea celulara depinde de trei factori, si anume: un aport constant de substante nutritive, oxigen si hormoni tiroidieni”. Hormonii tiroidieni stimuleaza si sinteza proteinelor, adica acumularea de proteine din aminoacizi.
Proteinele sunt necesare pentru inlocuirea celulelor sangvine uzate si producerea enzimelor, care, dupa cum am observat, modereaza viteza cu care au loc reactiile biochimice din interiorul celulelor organismului. Cu cat exista mai putine enzime din cauza proastei functionari a tiroidei, cu atat mai lente vor fi reactiile chimice, inclusiv arderea grasimilor. Ceea ce este crucial pentru pierderea in greutate! De asemenea, hormonii tiroidieni potenteaza efectul altor hormoni din organism, cum ar fi adrenalina, sunt necesari pentru activarea hormonilor sexuali, cum ar fi gonadotropinele secretate de glanda pituitara si sunt, in mare parte, responsabili pentru controlul vitezei de absorbtie a nutrientilor in tractul gastrointestinal.
In concluzie, mica glanda tiroida controleaza practic metabolismul tuturor celulelor din corp. Toate activitatea biochimica a celulelor este incetinita in cazul hipotiroidismului, ceea ce inseamna ca va fi extrem de greu sa se piarda din greutate.
Intoleranta alimentara in procesul de pierdere in greutate
Una dintre problemele legate de pierderea in greutate este ca intoleranta alimentara poate reduce rata metabolica cu pana la 72 de ore dupa consumul de alimente cu continut de alergeni – cantitatea este insignifianta. Acesta este motivul pentru care este practic imposibil ca cineva sa slabeasca in timp ce mananca alergeni alimentari.
Deficientele nutritionale – “inamicii metabolismului”
Pentru a va optimiza rata metabolica astfel incat sa puteti pierde in greutate in mod eficient trebuie sa va oferiti toate ingredientele de baza de care este nevoie pentru ca metabolismul sa functioneze normal. Ingredientele de baza de care este nevoie pentru un metabolism corect sunt nutrientii pe care ii primim sau ar trebui sa-i primim din mancare. Acestia contin vitaminele, mineralele, oligoelementele, amino acizii, acizii grasi, si alte elemente care sunt folosite de organism pentru a produce diferite enzime, hormoni (inclusiv hormoni tiroidieni), precum si toate celelalte celule, tesuturi, muschi, oase si substante chimice, ca sa nu mai vorbim de faptul ca reprezinta o sursa de energie vitala.
In lipsa acestor fundamente ale constructiei organismului acesta va compensa prin efectuarea unor schimbari metabolice pe de o parte si printr-o functionare deficitara, pe de alta parte. Aceste deficiente nutritionale se constituie in distrugatoarele metabolismului – orice deficienta a fundamentelor si a metabolismului poate fi distrusa. Prin urmare, este important sa se determine ce anume deficiente aveti si ce puteti face pentru a oferi suplimente care sa optimizeze eficienta metabolismului, astfel incat sa pierdeti in greutate rapid si eficient.
Multe persoane, inclusiv medici, considera ca daca vom manca o mare varietate de alimente nu ar trebui sa avem deficiente nutritive. In urma cercetarilor efectuate la nivel mondial s-a demonstrat ca acest lucru nu este adevarat. Studii efectuate in SUA au aratat ca intr-una din trei gospodarii dietele sunt deficitare in calciu si vitamina B6, intr-una din patru gospodarii dietele sunt deficitare in magneziu, ca una din cinci gospodarii foloseste diete deficitare in fier si vitamina A si ca noua din zece femei au o dieta deficitara in fier.
Fara indoiala, tendintele dietelor prezente in societatea de astazi sunt partial responsabile pentru aceste deficiente nutritive. Produsele cu continut scazut de grasimi au, de obicei, si un continut scazut de vitamine solubile, cum ar fi A, D, E si K. Practicile agricole intensive, domesticirea animalelor si cresterea pestelui, folosirea substantelor agrochimice, procesarea si ambalarea alimentelor, prepararea mancarii, digestia si absorbtia deficitare, precum si stilul de viata stresant sunt factori importanti care ne-au secatuit de nutrientii esentiali. Inutil de spus este si faptul ca multe medicamente influenteaza absorbtia vitaminelor si a mineralelor.
Stresul si cresterea in greutate
Atunci cand muncesti din greu, cand jonglezi cu problemele pe care ti le pune viata, trebuie sa-ti oferi si niste satisfactii. Da, aceasta este natura umana si multi oameni, cand traiesc sub tensiune si sunt demoralizati, incep sa manance. Mancarea le va da satisfactii imediate si-i va face sa se simta mai bine pentru putin timp, dar asta nu le va rezolva niciuna dintre problemele. La nivel emotional, probabil ca mancarea se adauga necazurilor pe care le au pentru ca incep sa se simta vinovati pentru ca au intrerupt dieta si au mancat ceva interzis.
Vina este un ingredient activ pentru depresie si poate cantari mult pe constiinta unei persoane, la fel cum duce catre frustrare si o stare de neajutorare cu care persoana s-a obisnuit. “Nu prea pot face mare lucru in acest sens pentru moment, asa ca macar sa am o mica bucurie pana cand se indreapta lucrurile”, ii sopteste subconstientul. Astfel se instaureaza un cerc vicios in care persoana mananca mai mult, se simte rau, mananca si mai mult pentru a atenua sentimentul ca se simte rau, toate acestea sfarsind prin a-si da seama ca a reintrat in cercul vicios. Stresati, grasi sau obezi, acesti oameni au tendinta de a manca peste nivelul de satietate pentru a-si multumi gura chiar cu pretul de a-si tensiona stomacul.
Situatia in care va ingrasati sau sunteti obez este, de obicei, rezultatul unei probleme, iar radacinile acestor probleme sunt:
- Plictiseala
- Stresul excesiv
- Stilul de viata si presiunea de grup
- Parerea proasta despre sine (nefericire, depresie)
- Toate la un loc
In cazul in care credeti in aceste situatii, si probabil le-ati experimentat in nenumarate ocazii, atunci veti intelege si veti fi de acord ca STRESUL poate fi un alt element care blocheaza metabolismul.
Exista si alti factori, cum ar fi hipoglicemia postprandiala si candidozele care au un rol important in controlul greutatii;