EnglishFrenchGermanItalianRomanian
Despre regenerarea tisulara si celulara in centrul medical Infrafit

Ce inseamna regenerarea celulara si tisulara?

Regenerarea celulara si tisulara reprezinta un concept extraordinar de simplu care se poate defini ca fiind procesul de “reparare” celulara a tesuturilor si organelor afectate de varsta, boli si diverse leziuni. Acest proces de “reparare” si regenerare are loc prin propriile forte ale organismului sau cu ajutorul terapiilor specifice recomandate incepand cu varsta de 35 […]

Regenerarea celulara si tisulara reprezinta un concept extraordinar de simplu care se poate defini ca fiind procesul de “reparare” celulara a tesuturilor si organelor afectate de varsta, boli si diverse leziuni. Acest proces de “reparare” si regenerare are loc prin propriile forte ale organismului sau cu ajutorul terapiilor specifice recomandate incepand cu varsta de 35 ani.

Corpul omenesc reprezinta o structura impresionanta, alcatuita din 50 trilioane de celule, dintre care 100 miliarde de celule nervoase. Dar, ca orice structura vie, organismul este supus imbatranirii. Cu exceptia celulelor nervoase, cardiace si musculare, toate celelalte celule ale tesuturilor imbatranesc, mor si sunt înlocuite de celule noi. Zilnic, in corpul omenesc mor aproximativ 50-70 miliarde de celule care sunt ulterior inlocuite de celule noi.

Prin inaintarea in varstă insa, auto-regenerarea celulara incetineste, moment in care sunt recomandate metode blande si non-invazive menite sa incetineasca natural procesul de imbatranire al corpului fizic.

Metodele de terapie in acest sens realizeaza o reprogramare de mare finete la nivelul mecanismelor de control nervoase ale vindecarii, reprogrameaza structurile membranelor celulare pentru refacerea structurilor imbatranite, crescandu-le durata de supravietuire.

Terapiile biologice de regenerare tisulara si celulara conduc catre un proces mai rapid si mai eficient de “reparare”, inlocuire sau intretinere. Rolul lor este de a mentine tineretea celulara si a organelor si de a reface, in anumite cazuri, anumite tesuturi bolnave.

Studiul din martie 2014 – Institutul de Biologie Celulară Dartschscientific din Schongau, Germania, demonstreaza ca metoda de MRT (Matrix Regeneration Therapy) – Dr. Bodo Kohler creste metabolismul celular cu 45%, creste hranirea cu sange a tesuturilor, creste oxigenarea celulelor si a tesuturilor, stimuleaza eliminarea de deseuri metabolice.

Cu totii ne ingrijoram cand vine vorba de imbatranire, insa trebuie sa ne reamintim ca anumite parti ale organismului nostru se regenerează odată la cateva saptamani sau chiar zile, iar in prezenta anumitor terapii chiar cu mult mai repede si mai eficient.

  • Regenerarea ficatului: 5 luni Ficatul are o capacitate uimitoare de auto regenerare, datorita faptului ca este foarte bine vascularizat. Celulele hapatice se regenereaza odata la 150 de zile. “In cazul in care se indeparteaza 70% din ficatul unei persoane in timpul unei operatii, acesta va creste la loc, aproape in intregime, in numai doua luni”, a explicat consultantul Licester Royal Infirmary, Davis Lloyd.

  • Regenerarea papilelor gustative: 10 zile “Pe suprafata limbii exista circa 9.000 de receptori care ne ajuta sa detectam aromele. Acesti receptori se regenereaza odata la zece zile. Trebuie să tineti cont de faptul ca orice infectie poate afecta receptorii si, totodata si regenerarea acestora” Prof. Dr. Damian Walmsley

  • Regenerarea plamanilor: 2-3 saptamani “Celule pulmonare se regenereaza constant. Plamanii contin mai multe tipuri de celule, care se regeneraza la perioade diferite de timp. Celulele tesutului alveolar al plamanilor se refac intr-o perioada mai lunga de timp, circa un an. Pe de alta parte, celulele de la suprafata plamanilor se regenereaza odata la 2 sau 3 saptamani. Emfizemul pulmonar poate impiedica regenerarea celulelor, ba mai mult, aceasta boala distruge celulele tesutului alveolar.” Dr Keith Prowse.

 

  • Regenerarea epidermei: 2-4 saptamani Epiderma se regenereaza la fiecare 2 sau 4 saptamani. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, din cauza lipsei colagenului.

  • Regenerarea sistemului osos: permanenta “Oasele se refac constant. Pentru a deveni complet, tot procesul de regenerare durează 10 ani. Osteocitele ajuta la refacerea oasele, iar osteoblastele construiesc matricea osoasa si mineralizeaza osul. Procesul de regenerare incetineste in jurul varstei a doua.” Prof univ Peter Selby

  • Regenerarea intestinelor: 2-3 zile “Celulele care formează tesuturile intestinale au rata de refacere foarte mare, motiv pentru care se regenereaza odata la 2-3 zile. Procesul se repeta atat de des, pentru ca intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastric” Prof Dr Tom MacDonald.

  • Regenerarea unghiilor: 6-10 luni Unghiile sunt compuse din celule bogate în cheratina. Unghiile de la maini cresc cu 3-4 milimetri pe luna, de doua ori mai repede decat cele de la picioare. Mai exact, unghiile de la picioare se regeneraza in 6 luni, in timp ce unghiile de la maini, se rafac in 3 luni. Explicatia este aceea ca unghiile de la maini sunt mai bine vascularizate. Unghiile celor tineri si ale bărbaţilor cresc mai repede, datorită unei circulatii mai bune. In mod inexplicabil, unghiile degetelor mici de la maini cresc mai incet decat celelalte.

  • Regenerarea celulelor rosii: 4 luni Acestea sunt foarte importante pentru organismul nostru. Cu ajutorul lor, toate tesuturile organismului noastru sunt oxigenate. De vreme ce putem pierde sange în timpul unei rani sau in timpul menstruatiei, corpul nostru reface in permanenta celulele rosii. Rata de refacere a acestora este de patru luni.