EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Acupunctura

 

Acupunctura este o parte foarte importanta a Medicinei Energetice Traditionale Chineze,  avand o istorie de mii de ani si rezultate confirmate de catre stiinta moderna. Din punct de vedere al documentarii istorice, apare pentru prima oara descrisa in “Tratatul de Medicina Interna al Imparatului Galben” (Huangdi Neijing) – lucrare scrisa in jurul anilor 300 – 200 iHr. Aceasta practica medicala s-a raspandit apoi in Japonia si Korea in secolul al 6-lea, iar in 1680 era descrisa europenilor de catre doctorul Ten Rhijne care lucra pentru East India Company. In prima jumatate a secolului al 19-lea, Marea Britanie si S.U.A. incep sa arate un interes crescator fata de aceasta metoda, urmand ca in 1971 sa  aiba loc o adevarata explozie de informatii si schimburi de experienta, o multime de medici din S.U.A. mergand in China pentru a studia acupunctura. Aceasta s-a datorat unui jurnalist american care, fiind prezent in China cu ocazia vizitei presedintelui Nixon, a suferit o operatie de apendicectomie la care anestezia s-a facut prin acupunctura. Ulterior, acest journalist a publicat experienta traita in China in “New York Times” si in alte magazine si reviste de prestigiu, atragand atentia asupra nenumaratelor beneficii ale acupuncturii.

Acupunctura este profund influentata de filosofia Taoista avand la baza conceptul de QI (energie), teoria Yin-Yang, Teoria celor Cinci Elemente, Teoria Meridianelor (trasee speciale prin care circula QI-ul).

Terapia prin acupunctura implica inserarea unor ace extrem de subtiri, sterile, de unica folosinta, in puncte aflate pe meridianele energetice sau in puncte speciale extrameridian. Stimularea sistemului energetic prin acupunctura duce la indepartarea blocajelor si stagnarilor, deschiderea meridianelor energetice, stimuleaza libera circulatie a energiei si armonizeaza organele interne.

Acupunctura are efecte benefice indiscutabile in tratarea unui numar insemnat de afectiuni (vezi lista oficiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii), dar este si un instrument de mare folos in estetica faciala, ca terapie de eliberare a stress-ului si relaxare, ca adjuvant in programele de “body reshape” sau in treatmentul obezitatii.

In ultimii ani, un rol din ce in ce mai important il are laseracupunctura, cu efecte crescute cu pana la 20 %, fiind mult mai usor de acceptat in special de catre pacientii care au o anumita teama de ace.