EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Retete

SALATE   Salata cu quinoa, seminte de dovleac si floarea soarelui Ingrediente: radacina de telina cca. 30 g, ½ rosie, ½ ardei rosu, ¼ morcov, ¼ avocado, dovleac cca. 30 g, o lingurita de quinoa hidratata, o lingura de seminte de dovleac hidratate, o lingura de seminte de floarea soarelui hidratate, sfecla rosie cca. 20 […]

SALATE

 

Salata cu quinoa, seminte de dovleac si floarea soarelui

Ingrediente: radacina de telina cca. 30 g, ½ rosie, ½ ardei rosu, ¼ morcov, ¼ avocado, dovleac cca. 30 g, o lingurita de quinoa hidratata, o lingura de seminte de dovleac hidratate, o lingura de seminte de floarea soarelui hidratate, sfecla rosie cca. 20 g, sare, piper, ulei de masline, zeama de lamiae.

Mod de preparare: toate legumele se curate si se taie in dimensiuni potrivite. Se amesteca cu semintele hidratate, dupa care se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, ulei de masline si zeama de lamiae.

Salata cu ciuperci, masline si legume

Ingrediente: 3-4 ciuperci marinate, 50 g masline kalamata si verzi, o cepa rosie mica, un catel de usturoi, marar sau patrunjel, un morcov, sare, piper, busuioc, ulei de masline.

Mod de preparare: ciupercile, maslinele si ceapa se toaca la o marime potrivita; usturoiul se taie fin, iar morcovul se da pe razatoarea mare. In functie de preferinte, adaugati marar sau patrunjel tocat fin. Asezonati totul cu sare, piper, busuioc proaspat si ulei de masline, dupa care amestecati bine ingredientele.

Salata de morcov cu telina apio

Ingrediente: 2 morcovi mari, o tija de telina apio, 2 catei de usturoi, zeama de lamaie, sare, ulei de masline, patrunjel tocat – pentru decor.

Mod de preparare: telina se toaca iar morcovul de taie rondele. Totul de asezoneaza cu zeama de lamaie, sare ulei de masline si usturoiul taiat rondele. Se decoreaza cu patrunjel tocat.

Salata de crucifere

Ingrediente: Cateva buchetele de conopida, cateva buchetele de brocoli, un morcov, ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare: Toate legumele se pot marunti cu ajutorul blenderului dupa care se aseaza pe straturi. Puteti asezona totul cu ulei de masline, sare si piper.

Salata din coaja de dovlecel cu ardei copt

Ingrediente: un dovlecel, un ardei capia rosu, ulei de masline, sare, piper, usturoi, smantana din caju, salata verde si lamaie (pentru decor).

Mod de preparare: inainte sa va apucati de preparat acest fel de mancare, coaceti ardeiul capia si curatati-l. Dupa ce l-ati copt si curatat, taiati-l fasii subtire (fideluta). Dupa, spalati bine dovlecelul si curatati coaja lui in asa fel incat sa luati si putin miez. De asemenea, taiati cojile fideluta. Cojile de dovlecel si ardeiul  se trag putin la tigaie in ulei de masline. Condimentati dupa gust cu sare si piper. La sfarsit se asezoneaza cu smantana din caju si usturoi. Puteti servi totul pe un pat de salata verde si lamaie.

Salata cu germeni

Ingrediente: 1 ½ morcov, ½ varza rosie (o varza mai micuta), mix de gremeni, frunze mai mici de andive, ½ ardei gras rosu, sos de caju.

Ingrediente pentru sosul de caju: caju hidratat, zeama de lamaie, sare, un catel de usturoi, curry.

Mod de preparare: Sosul de caju se prepara prin blendarea tuturor ingredientelor pana cand acestea devin o pasta omogena. Pentru salata – se rade morcovul, varza se toaca fin. Se aseaza in straturi, peste care se adauga mixul de germeni. Pentru decor, asezati pe marginea farfuriei frunze de andiva, pe care le umpleti cu ardei rosu tocat, iar intre frunze, adaugati sosul de caju.

Salata Kale

Ingrediente: cateva frunze de la o varza Kale, salata verde, spanac, 2-3 rosii potrivite (sau una mai mare), lamaie, ulei de masline, sare.

Mod de preparare: Inainte de a prepara salata, puneti la marinat frunzele de varza Kale intr-un mix de ulei de masline si zeama de lamaie, pentru a le mai fragezi. Dupa ce au stat la marinat circa 30 de minute, realizati salata din toate legumele verzi. Asezati toata compozitia pe un pat de rondele de rosii. Condimentati cu ulei de masline, zeama de lamaie si sare, totul dupa gust.

Salata de cruditati

Ingrediente: spanac curatat – 100 g, un morcov, o telina alba, un ardei rosu, 100 g brocoli, ulei de masline, zeama de lamaie.

Mod de preparare: Se spala si se curata toate legumele. Telina si morcovul se dau pe razatoarea mare, iar ardeiul rosu se taie fasii. Brocoli se rupe in buchete potrivite. Legumele se pun toate intr-un bol, peste care se adauga la sfarsit dressing-ul de ulei de masline cu zeama de lamaie.

Salata cu quinoa

Ingrediente: salata verde 100 de g, ardei rosu 1 buc, rosii 2 buc, ceapa rosie 1 buc, usturoi 3 catei, qinoua fiarta 100 de g, merisor 50 de g, ulei de masline 30 de ml, zeama de lamaie 20 ml.

Mod de preparare: se iau rosiile, ceapa, ardeiul si usturoiul si se taie cubilete. Salata verde se ia si se rupe in bucati potrivite. La final se adauga qinoua, merisorul, uleiul de masline si zeama de lamaie.

Salata cu muguri de pin

Ingrediente: spanac, salata verde, 1 castravete, 12 avocado, muguri de pin, ulei de masline, otet balsamic. Mod de preparare: Spanacul si salata se rup in bucatele potrivite. Avocado si castravetele se taie cubulete, dupa care se pun la un loc, amestecandu-se cu salata si spanacul. Apoi se pun mugurii de pin si se stropesc toate cu ulei de masline si otet balsamic.

Salata cu rodii si muguri de pin

Ingrediente: salata verde, rucola, spanac, 100 gr seminte de rodie, 50 g muguri de pin, ulei de masline si otet balsamic. Salata verde, rucola si spanacul se se taie apoi se presara rodiile si mugurii de pin. Se asezoneaza cu uleiul de masline si otetul balsamic.

Salata boeuf raw vegan

Ingrediente amestec salata: o jumatate de ceapa rosie, 2-3 ciuperci albe champignon medii, 1 ardei Kapia rosu, o jumatate de cartof dulce mare, 1 radacina de telina mica, 1 ardei gras galben, 1 morcov, cateva fire de marar, 100 g masline fara samburi, 100 g mazare verde congelata sau proaspata.

Mod de preparare: Ceapa rosie, ciupercile champignon si ardeiul se taie cubulete si se marineaza intr-o lingura de ulei de masline si o lingura de otet de mere, intre 2 – 4 ore. Dupa ce s-au marinat legumele, incepeti si taiati celelalte legume cubulete si puneti-le intr-un bol. Mazarea, daca este congelata, se pune intr-un bol cu apa calduta, pentru a se decongela.

Ingrediente maioneza: 150 g seminte de floarea soarelui, inmuiate peste noapte (minim 2 – 4 ore), 2 lingurite de tahini (crema de susan), suc de la 1 lamaie, 1/2 lingurita de faina de mustar (seminte de mustar rasnite), 1 lingurita plina de turmeric, 1/2 lingurita sare de mare sau Himalaya, 1 lingura ulei de masline, apa pentru a se blendui bine.

Mod de preparare maioneza: Se pun semintele de floarea soarelui in blender, impreuna cu pasta tahini, sucul de lamaie, faina de mustar, uleiul de masline si un pic de apa. Mixati si daca mai trebuie apa, adaugati cat sa devina o pasta cremoasa. Adaugati se celelalte ingrediente si potriviti la gust. Daca nu ati mai incercat alte maioneze vegane, veti fi surprinsi de aceasta, care seamana cu gustul de galbenus de ou fiert.

Mod de preparare al salatei: Amestecati legumele marinate cu celelalte taiate cubulete si cu mai mult de jumatate din crema de seminte de floarea soarelui. Puneti in castronele si ornati cu ce a mai ramas din maioneza si cu bucatele de legume.

Salata in culori

Ingrediente: 100 g dovleac, 100 g sfecla rosie, 50 g broccoli, 1 catel usturoi, sare, ulei si otet.

Se dau prin razatoare dovleacul si sfecla, fiecare separat. Se foloseste un cerc (orice forma rotunda), se aseaza dovleacul in primul start, apoi sfecla rosie. La sfirsit se decoreaza cu brocoli si usturoi apoi se asesoneaza cu otet si ulei. Pofta buna!

Salata asortata

1/2 varza alba, 1/4 varza rosie, 1 morcov, 1 ardei, 1 rosie, 1 catel de usturoi, 1 ceapa, 1 cm de radacina de ghimbir ras sau 1/2 lingurita hrean ras, zeama de lamaie, 1/2 lingurita sare, 1 lingura ulei de masline.

Bucatile de varza se dau pe razatoarea mare, iar morcovul pe cea mica. Ardeiul se taie fideluta, cateii de usturoi si ceapa se toaca fin. Se amesteca cu restul ingredientelor, se asezoneaza si se serveste imediat.

Salata cu germeni de grau

O varza mica, doua rosii, un ardei, o ceapa, un morcov, 1/2 lingurita ulei de masline, doua linguri germeni de grau, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita chimen pisat.

Se taie fideluta ceapa si ardeiul. Varza se toaca marunt sau se da pe razatoarea mare. Morcovul se da pe razatoarea mare. Rosiile se taie rondele. Legumele astfel pregatite se pun intr-un castron si se amesteca bine cu sare, ulei, chimen si germenii de grau. La nevoie se adauga putina apa. Se decoreaza dupa imaginatie!

Salata de morcovi si spanac

Radeti trei morcovi pe razatoarea mica apoi tocati 50 grame de spanac fraged (baby spanac ori frunze tinere de spanac). Amestecati cu un catel de usturoi pisat, 1/4 lingurita sare, o lingurita ulei de masline, doua linguri de semninte de susan pisat, si 1 cm de radacina de ghimbir ras. Ornati farfuria dupa imaginatie!

Salata de zarzavat

Radeti cateva zarzavaturi pentru a obtine echivalentul unei cani mici. Puneti continutul intr-un bol sau intr-o farfurie, adaugati doi catei de usturoi taiati taiati marunt, doua linguri de seminte de floarea soarelui curatate sau cateva nuci macinate si putin ulei presat la rece. Amestecati totul bine. Puteti fie decora, fie include in amestec patrunjel sau marar.

Salata Waldorf

Taitati unul sau doua mere si o telina in cubulete mici (sa aveti aproximativ doua cani de cuburi din mar si o cana de telina). Intr-un bol sau pe o farfurie mare, amestecati cu o jumatate de cana de struguri fara samburi si jumatate de cana de nuci. Ornati cu jumatati de nuci si / sau struguri taitati in doua.

Salata Tabouleh

Patrunjelul este un complex foarte puternic de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila asa ca va propunem o salata delicioasa si plina de sanatate!

Ingrediente – patrunjel, rosii, ceapa rosie, quinoua, o frunza de salata, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare;

Mod de preparare  – Intr-un bol se amesteca patrunjelul tocat foarte fin, ceapa rosie taiata solzisori, rosiile (fara miez) taiate in cubulete si semintele de quinoua (hidratate 2 – 4 ore). Intr-un alt bol de pune o frunza de salata, se aseaza amestecul peste aceasta si se asezoneaza cu zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, sare si eventual piper.

Salata Curcubeu

Ingrediente: 3 salate, 3 legaturi de cepapa verde, 3 legaturi de ridichi, 2 morcovi potriviti, ¼ capatana telina, 2 ardei grasi, 4 linguri de ulei, sucul de la o lamaie, 10-15 masline, sare, patrunjel tocat marunt, 2 mere taiate cubulete, 2 lingurite de miere de albine

Mod de preparare:

Se spala foarte bine salata, ceapa verde si ridichile. Salata se taie fasii, ceapa, ardeiul si ridichile in rondele, radacinoasele se rad fin iar merele se taie in cubulete. Se pune totul intr-un castron si se amesteca foarte bine cu sosul preparat din ulei, sare, piper si sucul de la o lamaie.

Se aseaza intr-o salatiera si se orneaza cu cateva rondele de ridiche, morcov, apoi se presara patrunjelul si maslinele.

Salata de castraveti cu usturoi

Ingrediente: – 5 castraveti mijlocii, 5 linguri ulei, o lingura suc de lamaie, 5 catei de usturoi, o legatura de marar tocata marunt

Castravetii se taie in felii subtiri, se presara cu sare, se acopera si se lasa 5 minute deoparte. Usturoiul se piseaza pana devine crema si se amesteca cu 2 linguri de apa, apoi se ;asa la decantat. Feliile de castraveti se scurg de apa, se pun intr-un tifon si se preseaza cu atentie pentru a nu fi strivite, se pun intr-o salatiera, se stropesc cu zeama de usturoi, apoi se adauga uleiul, sucul de lamaie, sare si piper dupa gust, se amesteca foarte bine si se presara marar. Salata se prepara cu o ora inainte de a fi consumata.

 

Salata de varza in doua culori

Ingrediente: ¼ varza alba, ¼ varza rosie, sucul de la o lamaie, 1 mar, marar

Foile de varza, rulate, se taie subtiri ca fideua, se freaca cu sare si se lasa de-o parte 20 de minute. Se scurge apoi varza de zeama, se stoarce usor, se stropeste cu sucul de lamaie, amestecandu-se apoi cu marul ras. Se presara marar si patrunjel tocat fin si se aseaza in salatiera separat, pentru a face vizibile diferentele de culoare! A se prepara cu o ora inainte de a fi servita!

Salata cu seminte de dovleac

Tocmai ce a aparut din nou spancul pe tarabe asa ca va propunem o salata delicioasa. Amestecati doua maini de salata sau spanac tanar (aproximativ 100g) cu un ardei capia rosu, taiat in felii subtiri. Adaugati doi castraveciori taiati felii, putin varza (rosie de preferat), un avocado taiat felii si seminte de dovleac deshidratate peste noapte. Optional puteti aduga putina boia iute si o ceapa taiata foarte fin. Amestecati toate ingredientele, impreuna cu putina sare de mare neiodata, ulei presat la rece si zeama de lamaie.

SUPE / MANCARURI / PASTE

 

Pateu din seminte de canepa

Doua linguri de seminte de canepa, 3 linguri suc de lamaie, 10 masline naturale fara samburi, 1 lingurita boia de ardei dulce, 2 catei de usturoi. Semintele de canepa se dau prin rasnita iar maslinele se paseaza. Se amesteca apoi toate ingredientele iar la nevoie se adauga 1-2 linguri apa. Pateul se serveste pe rondele de legume (morcovi, castraveti, dovlecei).

Cus-cus cu legume gratinate

Ingrediente: 100 g cus-cus, ½ dovlecel, ½ morcov, ½ ardei gras rosu, o rosie mai mica, ulei de masline, oregano, busuioc, sare, piper.

Mod de preparare: cus-cus-ul se pune intr-un bol cu apa fiarta si se acopera. Se lasa intre 5 si 10 minute dupa care se scoate si se scurge. Se poate asezona cu putin ulei de masline, sare si piper, mirodenii. Legumele se feliaza si se gratineaza intr-o tigaie in foarte putin ulei de masline, iar la sfarsit se asezoneaza cu oregano, busuioc, sare si piper.

Sarmale cu ciuperci si mamaliguta

Ingrediente pentu sarmale: 1 varza murata potrivita, 20 bucati ciuperci champinion, 2 cepe albe, 250 g orez, rosii deshidratate, ulei de masline, sare, piper, cimbru, patrunjel, apa.

Ingrediente mamaliga: apa, malai, sare, ulei de masline.

Mod de preparare sarmale: se fierbe orezul , dupa care se lasa la scurs. Rosiile se hidrateaza. Intr-o tigaie cu putin ulei, trageti ceapa taiata fin, cu ciupercile taiate si ele, rosiile hidratate si condimente. In momentul in care compozitia este gata, amestecati cu orezul si puteti incepe sa formati sarmalele. In oala in care le puneti la fiert, puneti pe fund putina varza murata tocata, dupa care puteti sa incepeti sa asezati sarmalele, la final turnati apa peste ele, iar peste ultimul rand de sarmala mai puneti o patura de varza tocata si cateva felii de rosii. Vor sta la fiert cca 2 ore.

Mod de preparare mamaliga: Puneti apa la fiert cu putina sare si putin ulei. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugati malaiul in ploaie amestecand continuu cu telul. Fierbe-ti bine mamaliga, pentru cca 30 de minute minim.

Sarmalutele se servesc impreuna cu mamaliguta calda si, in functie de preferinte, cu un ardei iute!

Orez cu ulei de cocos si legume

Ingrediente: 150 g orez basmatic, 50 g ulei de cocos, 50 g fasole verde, 50 g mazare, ½ morcov, ¼ ardei gras, ½ lingura rasa de curry, sare, piper.

Mod de preparare: orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, dupa care se lasa se se scurga. Intre timp, in uleiul de cocos se trag la tigaie legumele asezonate cu sare si piper. La sfarsit se adauga si orezul bine scurs. Adaugati si curry-ul! Decorati cu patrunjel tocat.

Fasole Mung

Ingrediente: 150 g fasole mung, o rosie, un ardei capia rosu, ½ ceapa, marar verde, otet balsamic, ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare: ardeiul capia se coace, iar fasolea mung se fierbe la 42*C. Dupa ce s-a fiert fasolea si s-a lasat sa se scurga, se amesteca cu rosia decojita si taiata cubulete si cu ceapa taiata fin. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. La fel si cu otetul balsamic. Se serveste pe un platou alaturi de ardeiul copt taiat in fasii, peste care s-a pus putin ulei de masline.

Ciuperci umplute

Ingrediente: 6-7 ciuperci champignon – medii, 1 rosie medie, rosii deshidratare, 1 catel de usturoi, ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare: se curata ciupercile si li se scot piciorusele. Palariile se pun pe gratar pana capata o culoare frumoasa pe ambele parti. Piciorusele si o ciuperca se toaca impreuna cu rosiile hidratate si deshidratate, cu usturoiul, o lingurita de ulei de masline, sare si piper dupa gust. Se trag la tigaie circa 30-40 de secunde, cat se se intrepatrunda gusturile.  La sfarsit, palariile se aseaza pe o farfurie si se umplu cu compozitia realizata. Se poate decora cu marar!

Sushi cu conopida si telina

Ingrediente: 4 buchetele de conopida (potrivite), o bucatica de telina (radacina), sos de soia, ghimbir, 1 foaie de sushi, legume taiate suptire (ardei rosu, castravete, rosie, avocado, morcov).

Mod de preparare: conopida, telina, sosul de soia (dupa gust) si ghimbirul se blendeaza, dar nu de tot (compozitia tine locul orezului), dupa care se amesteca cu restul de legume taiate. Toata compozitia se aseaza in mod uniform pe foaia de sushi, dupa care, aceasta se ruleza si se taie in bucatele de aproximativ 2,5 – 3 cm grosime.

Paste de orez cu legume

Ingrediente: 200 de g de paste de orez, 100 g legume (dovlecel, ciuperci, brocoli si rosie), 1 lingura ulei de masline, chimen.

Mod de preparare: Se iau legumele, se taie si se trag putin la tigaie in uleiul de masline. Intre timp, pastele se iau si se pun putin la inmuiat in apa (nu trebie sa fie fiarta). Se amesteca pastele cu legumele, iar la final, deasupra se presara chimenul.

Pachetele de primavara

Ingrediente pentru doua portii: 6 foi de orez, 12 castravete, 3 ardei grasi (rosu, galben, verde), 1 avocado, 50 g paste de orez , 10 g alge Irish Dulse

Pentru sos: 2 linguri otet balsamic, 2 linguri sos soia, 1 lingura suc de lamaie, 1 lingura de miere, piper

Mod de preparare: Foile de orez se inmoaie in apa, pentru a se rula cu usurinta. Se aseaza pe fiecare foaie cateva paste de orez si alge. In continuare se aseaza cate o suvita din ardei, castravete si avocado. Se ruleaza cu grija presand putin la capete. Sosul se obtine amestecand toate ingredientele pana se omogenizeaza.

Bruschete cu rosii

Ingrediente: 2 rosii, 1 catel de usturoi, 25 ml ulei masline, busuioc, sare, piper, 4 felii de paine (noi am folosit paine raw de migdale).

Rosiile, fara miez si seminte, se taie cubulete si se amesteca cu usturoiul si busuiocul, tocate marunt. Se adauga uleiul si sarea cu piperul dupa gust. Amestecul astfel rezultat se aseaza pe feliile de paine si se servesc ca atare.

Garnitura de morcovi cu ceapa de primavara 

Ingrediente (pentru 4 portii ): 800 g morcovi, 80 g unt de cocos, 1/2 lingurita sare, 2 legaturi ceapa de primavera.

Mod de preparare: Taiati morcovii in felii groase de 5 mm, puneti-i impreuna cu untul si sarea intr-o tigaie cu capac si inabusiti 10 minute. Adaugati ceapa taiata in inele fine si inabusiti alte 3 minute. Acompaniaza foarte bine un piure de cartofi.

Pateu de avocado cu spanac

Folosind un blender, amestecati un avocado bine copt, 100g spanac foarte fraged, o rosie, trei catei de usturoi, 1/4 lingurita sare, sucul de la jumatate de lamaie, o lingurita seminte de susan pisate. Se consuma imediat, pe felii de legume (telina, dovlecel, castravete, ardei).

Supa cruda de rosii

Stoarceti cateva rosii pana obtineti o cana de suc. Amestecati continutul intr-un castron cu trei linguri de ceapa tocata fin, doua linguri de nuci macinate, doua linguri de smantana, arpgic verde dupa gust si decorati cu cateva fire de patrunjel taiate marunt.

Chiftelute cu nuci si ceapa

Ingrediente: 300 g nuci macinate, 1 ceapa mare de apa, 150 g unt, tarata sau faina integrala de hrisca, 2 legaturi de verdeturi, 5-6 foi de salata verde, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge.

Nucile se amesteca cu ceapa si cu o legatura de verdeturi taiate marunt, cu tarata, cu pulberile si untul frecat spuma. Din compozitia obisnuita se formeaza chiftelutele care se aseaza pe farfurie, iar peste ele se presara o legatura de verdeturi taiate marunt.

Guacamole

Curatati un avocado bine copt (trebuie sa fie moale atunci cand il presati usor cu degetele), taiti-l in bucati mici si turnati zeama de la o jumatate de lamaie peste el. Presati si amestecati cu o furculita pana devine pasta. Adaugati o rosie taiata in cubulete, doi catei de usturoi zdrobiti si doua fire de ceapa verde (sau o ceapa rosie mica), putin ulei de masline, sare si piper. Este de preferat sa folositi un cutit ceramic si unelte din lemn pentru a conserva calitatile nutritionale ale ingredientelor.

Maioneza de avocado

Puneti in blender un avocado bine copt, taiat in bucati, adaugati foarte putina zeama de lamaie (o lingurita), o lingurita de mustar raw, sare de mare neiodata, unul sau doi catei de usturoi (dupa gust si in functie de marime) si ulei presat la rece (de canepa, masline sau floarea soarelui). Mixati pana obtineti o maioneza cremoasa dar ferma.

Spaghetti de dovlecel cu legume deshidratate

Ingrediente: 1 dovlecel, ½ morcov, ½ castravete, 3 bucati pleurotus deshidratat, 1 ½ rosii deshidratate, cateva rondele de ceapa deshidratata, 2 catei de usturoi deshidratati, sare, piper, ulei de masline

Mod de preparare: Puneti din timp legumele la hidratat – pleurotusul, rosiile, ceapa si usturoiul (cum se hidrateaza? – pe pun intr-un bol cu apa rece si se lasa pentru 1-2 ore sa se hidrateze – fiecare leguma in propriul bol). Dovlecelul, morcovul si castravetele se dau prin masina de facut spaghetti (in cazul in care nu aveti, legumele se taie la mana in fasii subtiri). Dupa ce s-au hidratat si legumele, ele se taie in in cubulete. Spaghetele se asezoneaza dupa gust cu sare, piper si ulei de masline. Amestecati toate ingredientele. Puteti orna cu felii de castravete si morcov!

Tagliatelle spelta cu spanac

Ingrediente: 150 g tagliatelle, 2 rosii, o mana de spanac crud, usturoi, ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare: tagliatellele se prepara conform indicatiilor de pe ambalaj, dupa care se trec printr-un jet de apa rece si se lasa 5 minute in apa rece. Rosiile se curata de coaja , duap care se taie in cuburi mari si se pun intr-o tighaie cu putin ulei de masline, usturoi dupa gust, sare si piper. Dupa ce rosiile isi lasa putin suc se adauga si spanacul crud taiat si tagliatellele pentru 2 minute. (nu lasati ca spanacul sa se innegreasca). Decorati cu jumatati de rondele de rosii si lamaie!

Tagliatelle spelta cu sparanghel si legume

Ingrediente: taghliatelle integrale 200g, legume asortate (2 rosii, ardei gras, morcovi), 5-6 tije de sparanghel, ulei de masline, usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: sparanghelul se opareste, se scoate si se spala, se trage la tigaie in putin ulei de masline impreuna cu legumele. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si usturoi. Dupa ce ati preparat taghliatelle-le conform indicatiilor de pe ambalaj si le-ati  scurs, se adauga in tigaie si se trag si ele putin alaturi de legume si sparanghel.

Paste cu sos pesto

Ingrediente:200-300 g paste, sos pesto

Pentru sosul pesto: o mână de busuioc verde (merge și rucola sau ambele); pătrunjel; ulei măsline suficient cât să acopere busuiocul în vasul de mixat; o lingură semințe de pin (sau nuci); usturoi; parmezan; sare, piper.

Mod de preparare: Se pune apa la fiert, când începe să fiarbă se adaugă sare și pastele. Se mixează busuiocul, uleiul, usturoiul, semințele de pin – de preferat într-un mojar, dacă nu aveți mojar, se pot mixa și la blender. La sfârșit se adaugă parmezanul și piperul și se mai mixează puțin. Se scurg pastele, se amestecă cu sosul și cu puțină apă din aceea în care au fiert pastele (așa se pot amesteca mai ușor).
Cantitățile se pot modifica în funcție de gust. Se pot folosi orice fel de paste, de preferință integrale – spaghetti, penne, tagliatelle etc.

Întotdeauna este bine să folosim piper proaspăt măcinat, piperul cumpărat gata măcinat este lipsit de aromă; recomandăm piperul alb sau verde pentru mai mult gust.

DESERT

Salata de fructe cu mango

Ingrediente: un mango, o nectarina (sau piersica), boabe de strugure, sirop brun de agave, fulgi de nuca de cocos (pentru decor).

Mod de preparare: Se spala fructele dupa care se taie in cubulete potrivite. Peste ele se adauga, dupa gust, siropul de agave. Folositi fulgii de cocos pentru a decora!

Salata de grapefruit cu capsune

Ingrediente: 1 grapefruit copt bine, 1 cana capsune proaspete sau congelate, 1 banana, 1 – 2 linguri de miere, 1/2 cana suc de portocala proaspat preparat, 1 lingura de nuca de cocos rasa.

Banana, curatata de coaja, se paseaza in blender impreuna cu capsunele congelate, mierea si sucul de portocale. Sosul obtinut se pune peste feliile de grapefruit rupte in mai multe bucati si asezate intr-un bol de salata. Deasupra se presara nuca de cocos rasa. Se decoreaza cum menta sau busuioc.

Prajitura cu crema de portocale si ciocolata

Ingredient: 250 – 300 g migdale decojite, o portocala, o mana de caju hidratat, miere, 50 – 60 g de cacao, apa. Portocala, rodie, fulgi de cocos si menta pentru decor.

Mod de preparare: migdalele decojite se hidrateaza, se blendeaza si se trec prin saculet – aveti nevoie de pulpa care ramane, dar “laptele” nu-l aruncati, il puteti consuma asa sau il puteti folosi pentru a prepara diverse bauturi.

Pulpa se imparte in doua. Prima jumatate se amesteca cu crema de portocala care se obtine dintr-o portocala curatara, o mana de caju si miere care se blendeaza. Acest prim strat se intinde pe o foaie de copt. Al doilea strat se obtine din cea de a doua jumatate de pulpa, plus crema de cacao. Acaesat ultima crema o realizati din cacao, 2 linguri de miere, apa care se amesteca pana devin o pasta omogena. La sfarsit se orneaza dupa preferinta cu fulgi de cocos, portocala, menta si boabe de rodie. Dati preparatul la rece pentru cca 2 ore.

Clatite vegane cu dulceata de mere si fructe de padure

Ingrediente pentru aluat: un litru de apa plata, ½ kg faina integrala, ½ lingurita vanilie, 3 linguri ulei de masline.

Ingrediente pentru dulceata: 4 mere, 200 g fructe de padure, 2 linguri unt de cocos, scortisoara, ghimbir proaspat, 1-2 linguri de zahar brun.

Mod de preparare dulceata – curatati merele de coaja si eliminati cotorul, dupa care taiati merele in fasii groase de cca. 2 mm. Se calesc in untul de cocos. Se adauga dupa gust scortisoara si ghimbir proaspat dat pe razatoarea mica. Adaugati si zahar brun pentru a se carameliza (daca nu doriti sa folositi zahar brun, la sfarsit, dupa ce compozitia s-a racit, puteti adauga miere sau sirop brun de agave), dupa care la sfarsit adaugat si fructele de padure. Lasati sa scada la foc mic, iar dupa ce se raceste folositi compozitia la clatite.

Mod de preparare aluat clatite – intr-un bol puneti jumatate din cantitatea de apa, apoi turnati treptat faina integrala, in ploaie. Amestecati continuu cu ajutorul telului, in momentul in care simtiti compozitia ca incepe sa aiba o textura mai groasa, mai adaugati apa pana cand textura este pe placul dumnevoastra. La final adaugati si vanilia pentru aroma si cele 3 linguri de ulei de masline. Incingeti o tigaie la foc mic si inainte de fiecare clatita, ungeti cu putin ulei pentru a nu se prinde compozitia. Cam ¾ de polonic pentru o clatita (depinde de dimensiunea polonicului pe care il folositi). La final, umpleti clatitele cu dulceata de mere si fructe de padure.

Prajitura cu dovleac si mar

Ingrediente: 2 rondele de dovleac, 2 mere ionatane, o lingura ulei cocos, 2 linguri miere, scortisoara, nucsoara, 100 g nuca romaneasca

Mod de preparare: cele doua rondele de dovleac, le puteti da ce forma doriti cu ajutorul formelor sau din cutit, dupa care se calesc in uleiul de cocos cu putina apa. Duca ce le-ati calit pe ambele parti, le scoateti sa se raceasca. Intre timp, merele se rad si se amesteca cu nuca, scortisoara, nucsoara si mierea. Dupa ce s-a racit dovleacul, asezati compozitia de mar peste, in forma dorita. La final decorati cu menta si rodie.

Prajiturele cu dovleac

Ingrediente: 200 g dovleac, ½ lingura ulei de cocos, miere, nuca romaneasca hidratata, nucsoara, scortisoara. Fructe de goji si fulgi de cocos pentru decor.

Mod de preparare: dovleacul se rade pe razatoarea mare si se caleste in uleiul de cocos. Lasati-l sa se raceasca. Dupa ce a stat la hidratat, nuca se blendeaza, dar nu de tot, dupa care se amesteca cu putina miere si condimentele (scortisoara si nucsoara). Daca dovleacul nu vi se pare suficient de dulce, mai puteti adauga miere. Dupa ce s-a racit si dovleacul, asezati pe o farfurie, cu ajutorul unei forme pentru prajituri, un strat de nuca si unul de dovleac. Puteti orna cu fulgi de cocos si fructe de goji.

Prajitura cu crema de avocado

Ingrediente: un avocado copt, cacao, miere, migdale albe rasnite, fulgi de cocos – pentru decor.

Mod de preparare: exteriorul (blatul) se realizeaza din migdalele rasnite si miere. O asezati in forma dorita si o umpleti cu crema pe care o realzizati din avocado, o lingura de cacao si miere dupa gust! Pentru decor puteti folosi fulgi de cocos.

Prajitura cu migdale si fructe de padure

Ingrediente: 200 g migdale, o mana de fructe de padure, miere, o lingurita de mesquite, apa.

Mod de preparare: Migdalele se pun in blender impreuna cu apa si se blendeaza, dupa care se trece prin saculet pentru a se separa pulpa de “laptele de migdale”. Laptele nu-l aruncati! Il puteti folosi pentru alte preparate. Pulpa obtinuta se imparte in doua. Jumatate se amesteca cu fructele de padure (si ele blendate separat) si miere (dupa gust), iar cealalta jumatate se amesteca cu lingurita de mesquite si miere dupa gust. Se aseaja in straturi cu ajutorul unei forme rotunde de tarta si se poate orna cu fructe de padure si visine.

Tort cu pepene rosu

Ingrediente: 200 g alune de padure rasnite, miere, un pepene rosu (mai mic), 5 g agar-agar. Alte fructe – kiwi, nectarine, struguri.

Mod de preparare: alunele de padure rasnite se amesteca cu 1 ½ – 2 linguri de miere (dupa preferinta) si, cu ajutorul unei forme de tort, se formeaza blatul. Scoateti pepenele rosu din coaja, curatati-l de samburi si striviti-l putin, cu ajutorul unei furculite sau il puteti baga putin la blender, dupa care il puneti peste blat. Atentie la sucul in exces – puteti sa strecurati pepenele. Nu aruncati sucul – in el veti prepara agar-agarul, plus putina miere. Rezultatul se va turna peste pepene. Da-ti tortul la rece pentru 30-60 de minute – pentru a se inchega agar-agar-ul. Mai puteti adauga nectarine, struguri si/sau kiwi (dupa gust).

Tarta cu visine

Ingrediente: 150 g migdale decojite si rasnite, 20-30 g visine, 2 lingurite de cacao, 1 lingurita de mesquite pudra, miere

Mod de preparare: jumatate din cantitatea de migdale se amesteca cu miere si cele 2 lingurite de cacao, iar cealalta jumatate cu miere si lingurita de mesquite. De asemenea, visinele se amesteca cu putina miere. Cu ajutorul unei forme rotunde de tortulet, puneti un strat negru, unul alb, apoi iar unul negru. Deasupra ultimului strat (cel cu cacao) asezati amestecul din visine. Puteti orna cu frunze de menta si sirop brun de agave.

Tarta Curcubeu

Ingrediente: 100-150 g migdale rasnite, miere, 1 kiwi, o nectarine, o banana, o mana de boabe de struguri, 20-25 g de zmeura, sirop burun de agave

Mod de preparare: migdalele rasnite se amesteca cu mierea pana devine o textura omogena si formati blatul. Pentru a va fi mai usor, puteti realiza forma rotunda a aluatului cu ajutorul unui cerc de tort. Dupa care, in functie de preferinte puneti fructele deasupra. La sfarsit, puteti orna cu sirop brun de agave.

Piure de mango

Ingrediente: 2 mango coapte bine, zeama de la o jumatate de lamaie, miere (dupa gust), zmeura (pentru decor).

Mod de preparare: spala bine fructele si curata-le. Miezul de la fructele de mango si cu zeama de lamaie se baga la blender pana se formeaza o pasta omogena. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga miere (dupa gust). Se serveste in cupe de inghetata si se poate orna cu zmeura!

Tarta cu fructe

Ingrediente: (pentru 10 persoane) – 300 g alune de padure, miere, apa, 10 g agar-agar, fructe de sezon sau dupa preferinte (in cazul de fata avem pepene galben, struguri si nectarine).

Mod de preparare: alunele se rasnesc (dar nu pana la final, sa fie mai mari – nu trebuie sa iasa faina) si se amesteca cu miere (dupa gust) si cu putina apa pentru a se forma o compozitie omogena. Fructele se felieaza si se aseaza dupa preferinta. Ca sa va fie mai usor la montat, ajutati-va de forma unu tort. La sfarsit, peste fructe, se adauga agar-agar-ul care se topeste la bain-marie in putina apa sau in zeama lasata de fructe. Tarta se da la frigider pentru 2-3 ore minim.

Inghetata de pepene galben cu menta

Ingrediente: un pepene galben mic, menta, miere

Mod de preparare: se taie pepenele congelat in jumatate (se pune la congelator de pe o zi pe alta). O jumatate se taie intr-o forma frumoasa (de preferat este forma cu zimti – pentu ca va fi folosita pe post de cupa). Din cealalta jumatate se ia miezul si se blendeaza cu menta si miere dupa gust. Compozitia obtinuta se aseaza in forma realizata din prima jumatate de pepene!

Mere cu mure

Ingrediente: 1 mar, o mana de mure, miere, nucsoara, scortisoara, unt de cacao.

Mod de preparare: marul se curata de cotor si de coaja si se taie in rondele. Untul de cacao se pune intr-o tigaie la foc foarte mic (30-40*C) cat sa se topeasca. Se adauga nucsoasa si scortisoara. Rondelele de mere se pun la inmuiat in untul topit, pentru 2-3 minute (cat sa capete o culoare frumoasa), dupa care se scot pe o farfurie ca sa se raceasca. Se adauga miere dupa gust. La final se adauga mure proaspete!

Fructe de padure in gelatina agar-agar

Ingrediente: 150 g fructe de padure, 10 g agar-agar, miere.

Mod de preparare: In zeama lasata de fructele de padure se pune agar-agar-ul si se da la foc foarte mic (30°C) – numai cat sa se topeasca gelatina. Dupa ce se raceste, se adauga miere dupa gust. Fructele de padure se aseaza intr-o forma, dupa care, adaugati peste ele mix-ul de agar-agar. Se da la rece pana se incheaga gelatina.

Bombonele din fructe uscate

Ingrediente: curmale 100 g, stafide 50 g, merisor 50 g, alune de padure 50 g, cocos uscat 30 g.

Mod de preparare: alunele de padure si cocosul se baga la blender pentru a se marunti, pentru 2-3 secunde, ca sa nu devina faina. Apoi, se adauga si restul ingredientelor in blender, pentru a se amesteca. Se scoate compozitia pe o farfurie si cu o lingurita se ia compozitie si in palma formati bobonelele. Se lasa la rece pentru 30 – 60 de minute.

Inghetata cu cirese, lucuma si ciocolata

Ingrediente: 100 g cirese fara samburi,  cacao pudra 70 g, 200 g caju, 1 lingurita de lucuma, miere, apa.

Mod de preparare: Sunt 3 paste care se realizeaza in mod individual. Prima, cea de cirese se realizeaza blendand fructele pana devin o compozitie omogena. A doua se realizeaza din 100 g de caju, lucuma si 2 lingurite de miere, care se blendeaza pana devin o pasta omogena. A treia, cea de ciocolata se formeaza din cacao, 100 g de caju, miere dupa gust si putina apa. Se blendeaza bine pana devin o pasta  omogena si ele. Fiecare pasta se pune indivitual intr-un recipient, dupa care se vor baga la congelator. Dupa minim 3-4 ore de stat la rece, vor putea fi servite. Cu ajutorul unui scup (lingura speciala pentru inghetata), puneti intr-un bol, cate o mingiuta din fiecare sortiment, Puteti decora cu frunze de menta si cirese proaspete!

Inghetata din fructe

Puneti la congelator fructele pentru cel putin 24 de ore. Puteti incerca cu aproape orice: banane, piersici, caise, pepene galben. Indiferent ce fruct alegeti, acesta trebuie sa fie foarte bine copt, pentru un plus de gust si aroma. Scoateti fructele din congelator si lasati-le cateva minute la dezghetat pentru a pierde din rigiditate. Preferabil taiati-le in bucati si folositi blenderul pentru a le transforma in pasta. Gustati si daca preferati deserturile mai dulci adaugati in blender putina miere. Puneti inghetata in cupe si decorati cu frunze de menta, fructe de padure sau cubulete din orice alt fruct. Puteti adauga si o lingurita de sirop din fructe de padure, macerate in miere.

Tort cu capsuni si vanilie

Ingrediente: capsuni 250 g, miere, unt de cocos 60 g, caju hidratat 150 g, vanilie naturala ½ lingurita, fructe uscate 50 g, cocos 50g.

Mod de preparare: pentru blat aveti nevoie de fructele uscate si de cocos. Ingredientele se blendeaza pana se obtine o textura omogena. Cand este gata se aseaza ca prim strat intr-o forma rotunda. Al doilea strat este o crema care se realizeaza din caju-ul hidratat, vanilia naturala, 30 g de unt de cocos si miere dupa gust. Si acestea se blendeaza pana devin o crema omogena, dupa care se aseaza in forma peste blat. Crema principala se realizeaza din capsuni, 30 g unt de cocos si miere dupa gust. Se blendeaza bine, dupa care o asezati peste celelalte straturi. Dupa ce ati asezat toate straturile, bagati tortul la frigider pentru o ora, o ora si jumatate. La sfarsit, scoateti prajitura din forma si o ornati cu capsuni si ciocolata.

Tarta de fructe de padure

Ingrediente pentru aluat: 40 g fulgi de cocos, 135 g fistic sau migdale albe decojite, 2 linguri miere.

Ingrediente pentru umplutura: 150 g fructe de padure, ½ lingura de miere

Mod de preparare: fisticul/migdalele se baga in blender pentru a se marunti. Se adauga mierea (2 linguri) si fulgii de cocos. Se blendeaza totul pana devine un aluat omogen. Dupa ce compozitia este gata, se intinde intr-o forma de tarta. La sfarsit, fructele de padure se amesteca cu jumatatea de lingura de miere si se asaza peste luat.

Lapte cu fidea de orez

Ingrediente: 100 ml lapte de migdale, 50 g fidea de orez, 10 g scortisoara, 15 g miere

Mod de preparare: se incalzeste laptele la 40 de grade dupa care se toarna peste fideaua de orez. Se adauga scortisoara si miere, dupa gust. Se serveste cu scortisoara si nuca pisata deasupra.

Tarta cu portocale

Ingrediente: portocale, alune de padure, miere, merisoare, anason, apa. Mod de preparare: Alunele de padure se baga in blender si se proceseaza pana rezulta o faina cu granula mai mare. Se adauga apoi doua linguri de miere si putina apa si se blendeaza in continuare pana incepe sa se lege un aluat omogen. Aluatul rezultat se aseaza intr-o forma si se preseaza incet. Se scoate din forma si se presara pe deasupra blatului putin anason. Apoi se pun portocalele, decojite si taiate in felii potrivite. Se orneaza cu merisoare.

Prajiturele cu caise

Ingrediente: 150 g fructe de padure, 100 g fulgi de cocos, 100 g curmale, caise deshidratate

Fructele de padure, fulgii de cocos si curmalele se baga in blender si se mixeaza pana devin o pasta groasa omogena. Se iau portii mici din pasta rezultata si se fac bilute, in interiorul carora se pune cate o caisa deshidratata. Bilutele se trec apoi prin fulgii de cocos.

Placinta cu mere

Ingrediente: 170g faina de migdale, 100g curmale, 60g cocos, 3 mere potrivite, 20g merisoare, 2g scortisoara, 1g nucsoara.

Se blendeaza faina de migdale, curmalele si cocosul pana rezulta o pasta omogena. Se intinde uniform jumatate din pasta rezultata intr-o forma mica de blat de tort. Peste aceasta se pun merele, care au fost curatate in prealabil de coaja si samburi apoi taiate in felii subtiri. Deasupra merelor se aseaza merisoarele si praful de scortisoara si nucsoara. Separat, se intinde inca un blat, la fel ca cel de la baza, din restul de pasta. Se orneaza cu fulgi de cocos si cateva merisoare.

Prajituri cu crema din fructe de padure

Ingrediente: fructe de padure, miere, fructe uscate (curmale, caise etc.) sau proaspete. Se mixeaza fructele de padure – ce aveti la indemana (zmeura, capsune, afine, coacaze, mure, fragi etc.), in functie de sezon. Daca folositi fructe inghetate, nu integrati sucul strans la dezghetare (poate fi consumat ca atare sau folosit la alte prajituri), va rezulta o crema prea subtire. Gustati din crema si adaugati putin miere daca nu este suficient de dulce. Taiati in felii subtiri fructele uscate sau proaspete. Creati straturi de fructe si crema. Puteti folosi o scobitoare pentru a le pastra verticalitatea. Decorati dupa imaginatie. De consumat relativ repede, altfel vor capata o culoare neplacuta.

Cosulete din mere cu piure de castane

Ingrediente: 500 grame castane, 1 lingurita scortisoara, 100 grame miere, 5 grame vanilie, 5 mere. Castanele se pun la fiert in apa rece, pentru aproximativ 35 de minute; se scot din apa si se lasa la scurs; dupa ce se racesc, se curata coaja. Miezul se da prin masina de tocat sau se baga in blender. Se adauga aromele (vanilie, scortisoara, mierea). Merele se spala bine si se sclupteaza cosulte sau se taie jumatati si se scobesc inalturind jumatate din miez. Se umplu apoi cu piure de castane si se orneaza dupa imaginatie, cu fructe de culoare inchisa (struguri, fructe de padure etc.)

Tarte de dovleac

Ingrediente: 100 g dovleac crud si 50 g miere pentru blat; 150 g nuca, 50 g miere, scortisoara si merisoare deshidratate pentru partea superioara. Dovleacul se rade si se amesteca cu mierea si scortisoara. Nuca hidratata se toaca marunt, se amesteca cu mierea si scortisoara. Se decoreaza dupa imaginatie!

Prajitura cu susan

Amestecati intr-un bol 300g de susan, 350g de faina integrala si 250g miere. Framantati bine, cu cateva picaturi de ulei presat la rece. Formati apoi mici sfere mici si tavaliti-le prin susan, pentru un aspect mai frumos. Puteti prezenta prajiturelele cu cateva frunze de menta.

Bomboane Crenguta

Strangeti intr-un bol 300g curmale fara samburi, 300g prune uscate si 300g miez de nuca. Treceti toate ingredientele prin masina de tocat carne apoi amestecati pana la omogenizarea continutului. Intindeti compozitia pe un plan de lucru si taiati in patratele mici. Decorati farfuria cu cateva frunze verzi.