EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Ce este consilierea nutritionala?

 

Fie ca doresti sa slabesti, sa participi la o competitie sportiva sau sa gestionezi boli cronice, obiceiurile tale alimentare pot face diferenta intre esec si succes.
Metoda specialistilor nutritionisti de la INFRAFIT combina eficienta nutritiei macrobiotice moderne si puterea vindecatoare a terapiilor naturale cu un program dinamic si practic de invatare. Toate acestea sunt concepute pentru a satisfice cerintele si obiectivele tale legate de sanatate.

Principiile simbiotice de intelepciune si evolutie sunt imbogatite de puterea alimentelor, respectiv de o alimentatie macrobiotica adaptata vremurilor moderne, personalizata de catre nutritionistii nostri si intreaga echipa de specialisti in materie de sanatate, de bucatari de elita si de livrare zilnica la adresa dorita.

Specialistii de la INFRAFIT te vor invata cum sa creezi si sa mentii obiceiuri sanatoase care imbunatatesc calitatea vietii oferindu-ti o stare fizica si emotionala echilibrata si te sprijina in prevenirea si vindecarea multor maladii moderne.

 

Cum functioneaza consilierea nutritionala?

Nutritionistii te indruma catre atingerea propriului scop si catre dezvoltarea unui plan care promoveaza alimentatia sanatoasa luand in considerare starea de sanatate si stilul de viata al fiecaruia.

Nutritia corecta ajuta la prevenirea bolilor, imbunatateste calitatea vietii si poate chiar extinde durata vietii. Joaca un rol extrem de important in combaterea bolilor cronice precum obezitatea, bolile de inima si diabetul, care ocupa in prezent 75% din timpul dedicat sanatatii.

Nutritionistii furnizeaza informatii, material si suport legate de crearea si mentinerea schimbarilor la nivel alimentar.

 

La ce sa te astepti?

Prima sesiune va include o trecere in revista a istoricului tau medical, un interviu personal si o evaluare a sanatatii si greutatii corporale.

In timpul sesiunii va fi stabilit un diagnostic orientativ, va fi schitat un regim personalizat si va fi recomandat un program ca stil de viata, toate acestea cu scopul de a obtine rezultatele dorite. Odata ce consultatia a luat sfarsit, va fi creat si furnizat un dosar persoanlizat ce contine recomandarile si sugestiile alimentare asupra stilului de viata urmarit.

La prima sesiune este posibil ca nutritionistul sa ceara informatii cu privire la anumite grupe de alimente pe care le consumi sau nu. De pilda, nutritionistul te poate intreba de cate ori consumi zilnic, saptamanal sau lunar produse lactate, fructe, legume, cereale, carne sau grasimi. Evaluarea initiala si interviul reprezinta baza identificarii unui comportament alimentar care necesita o schimbare.

Uneori se poate intampla sa ai deja o idee despre ce anume trebuie schimbat insa ai putea avea nevoie de ajutor in a efectua aceste schimbari. Alteori nutritionistul te poate informa si educa cu privire la efectele alegerilor tale alimentare asupra sanatatii. Tu si nutritionistul colaborati pentru a identifica zonele care necesita o schimbare, stabiliti ordinea prioritatilor si evaluati impreuna metodele de generare a schimbarilor.

Schimbarea regimului alimentar reprezinta un proces gradual ce implica luarea in considerare cu atentie a situatiei si background-ului tau personal.

Obiectivele legate de comportamentul alimentar ar trebui orientate astfel incat sa se obtina schimbarea dorita nu pe o valoare absoluta, ca de pilda obtinerea unei anumite greutati. In cazul unei persoane care doreste sa previna cresterea in greutate asociata cu anumite medicamente, scopurile sale ar putea fi de a mari consumul de fructe, legume si cereale pe o baza zilnica. Astfel de schimbare ar putea fi solutia de prevenire a cresterii in greutate, ceea ce inseamna concentrarea mai degraba pe un comportament alimentar necesar decat pe greutatea in sine.

Auto supravegherea, asteptarile realiste si controlul continuu te pot ajuta sa mentii schimbarile alimentare. Auto monitorizarea implica un control regulat al obiceiurilor alimentare versus scopurile dorite si tinerea sub control ale acestora.

 

Sfaturi pentru o valoare nutritiva zilnica corespunzatoare:

– Consumul de alimente variate
– Consumul de fibre (mai multe seminte, fructe si legume in loc de proteine, grasimi si zahar)
– Mentinerea unui consum limitat de grasimi si a ceea ce mareste colesterolul (nu consumati mai mult de 30% calorii provenite din grasimi, doar 10% din grasimi saturate)
– Consumati sarea si sodiul moderat si utilizati drept inlocuitori ai zaharului mierea organica si siropul de agave
– Limitati consumul de alcool

 

Daramarea Vechilor Obiceiuri

– Adesea primul pas catre un o alimentatie sanatoasa consta in schimbarea comportamentului alimentar:
– Nu sariti peste mese
– Includeti cate un snack si evitati mesele tarzii seara
– Mancati si mestecati usor
– Utilizati o farfurie mai mica pentru a o “umple”
– Nu terminati in cateva secunde
– Coaceti sau frigeti in loc sa prajiti
– Mancati lejer si consumati alimente cu aport caloric scazut (sarac in grasimi nu inseamna neaparat putine calorii)
– Faceti combinatii alimentare sanatoase in timpul meselor
– Cantariti-va regulat si concentrati-va pe masurarea procentajului de grasime din corp
– Recompensati-va cu placeri care nu sunt legate de mancare

 

Activitatea fizica

Exercitiul fizic joaca un rol esential in gestionarea greutatii indiferent de varsta. Activitatea fizica este importanta atat pentru greutate, cat si pentru sanatate. Scopul primordial ar trebui sa il reprezinte mentinerea greutatii si nu pierderea ei.

Este recomandat un minim de 30 minute de exercitiu fizic intens moderat zilnic. Planificarea unui program de exercitiu ar trebui personalizat in functie de capacitatile fiecarui individ. Aspectul cel mai important este sa gandesti pe termen lung si sa faci ca exercitiul fizic sa devina o parte a vietii tale.