Nutritie Acida si Alcalina: Darama Miturile

Autor: Michael McEvoy FDN, CNC, CMTA
Conform Guy Schenker, DC:

Implicarea respiratorie si renala in acidoza sau alcaloza poate reprezenta unele dintre cauze sau parte din compensatie pentru acidoza sau alcaloza. Conceptia eronata cea mai alarmanta in randul nutritionistilor priveste echilibrul pH-ului, care se regaseste in mintea majoritatii medicilor, respectiv ca ACIDOZA se afla pretutindeni in lumea bolnavilor. Acidoza, conform convingerilor acestor medici, insoteste sau este cauza primara a oricarei maladii, oricarei dureri sau oricarei stari precare de sanatate.

“Nu-i asa ca ar fi extrem de simplu daca lucrurile ar sta astfel? Mareste rezervele alcaline ale pacientilor si vindeca-i de nimic?”

Dar ALCALOZA? Nu exista? Conform acestei teorii acidul este nociv, in schimb alcalin inseamna stare de bine. Si nu exista exces in randul unuia dintre aceste doua valori.

“In realitatea excesul de alcalinitate este la fel de nociv ca si excesul de aciditate. Pentru a elucida aceasta confuzie, sistemele psihologice sunt mentinute printr-un mecanism de protectie negativ care functioneaza in mod dual. Dual inseamna ca pentru fiecare conditie normala exista 2 anormale – anormal ridicat si anormal scazut. A afirma ca exista un singur anormal la nivelul echilibrului pH-ului inseamna a demonstra o ignoranta totala a conceptelor psihologice fundamentale”

-‘Un Sistem Analitic de Nutritie Clinica’, -Guy Schenker, DC, 1989-2010

“Intr-o alcaloza metabolica exista cresteri ale nivelului de ion bicarbonat in relatie cu H+. Cauzele principale ale cresterii bicarbonatului sunt minim 3: Administrarea directa a producerii de bicarbonat de sodium alcalin, sau a altor antiacizi, poate conduce la acidoza metabolica. Excesul de bicarbonat este absorbit la nivelul Co2 care creste.”

Pierderea alcalozei pe baza de acid a H+ din stomac prin voma cronica sau stenoza pilorica este cauza majora a alcalozei prin pierdere de acid.

Alcaloza prin Deficit de Potasiu – cauzata in mod frecvent de pierderea excesiva de potasiu din rinichi. Potasiul intracelular va parasi celulele pentru a inlocui potasiul pierdut din plasma si urina. Sodiul si H+ se transfera in celule pentru a substitui potasiul. Aceasta inseamna un deficit de H+ in plasma. De asemenea H+ este excretat de rinichi impreuna cu potasiul. Rezultatul concret al excretiei renale si H+ extracelular reprezinta o productie marita de H+ pentru inlocuirea a ceea ce s-a pierdut. Rezultatul este o crestere concomitenta a bicarbonatului sau a nivelului de Co2. ”

-‘Chimia sangelui si Analiza CBC’, 2002-2010, Weatherby, ND and Ferguson, ND

Mit #1: Alcalin semnifica BINE, ACID inseamna RAU

Adevarul: Alcalin inseamna RAU, Acid inseamna RAU. Majoritatea persoanelor, inclusiv medici, naturisti si adepeti ai tratamentelor alternative utilizeaza termeni precum acid sau alcalin, insa nu cunosc semnificatia a ceea ce afirma cu exactitate. Cert este ca acidoza este patologica si poate avea repercursiuni grave asupra corpului. Ceea ce nu se cunoaste insa in lumea sanatatii este ca alcaloza este IN ACEEASI MASURA patologica si poate cauza la fel de multe probleme de sanatate. De fapt majoritatea oamenilor pe care ii analizez au EXCES DE ALCALINITATE.

Simptome comune asociate Alcalozei:

  • Hipotiroidism
  • Hipoclorhidrie (aciditate la stomac scazuta, HCL)
  • Alergii
  • Dificultate in respiratie
  • Diaree
  • Stare de oboseala
  • Bicarbonat seric ridicat

Mit #2: majoritatea persoanelor prezinta Exces de Aciditate

Adevarul: Cea mai mare parte a persoanelor tind sa fie alcaline. As estima ca 70% sufera de simptome de alcaloza. Numeroase persoane se afla intr-o stare de dezechilibru para solidar sau usor oxidativ, ceea ce determina nivelul pH-ului din sange sa creasca. Cauzele alcalozei includ: pierderea acizilor (H2Co3), consumul de bicarbonat in exces, epuizarea rezervei de cloruri, exces de aldosteron adrenal, epuizarea rezervei de potasiu ce duce la un schimb considerabil de H+ pentru NA+ la rinichi, permitand H+ sa fie excretat si bicarbonatului sa fie retinut.

Mit #3: Carnea este Acida

Adevarul: metabolismul tau preexistent influenteaza modul in care un aliment sau un nutrient se va comporta in corp, insa pH-ul unui aliment nu. Pentru numeroase persoane carnea are un efect alcalin asupra pH-ului din sange! Pentru o mai buna intelegere este necesar sa constientizam faptul ca fiecare persoana este unica din punct de vedere biochimic. Alimentele si nutrientii se vor comporta intr-o maniera diferita de la un individ la altul deoarece biochimia este individuala. Anumite persoane au un metabolism destinat utilizarii alimentelor pe baza de plante in mod mai eficient, in timp ce au o nevoie mai putin acuta de proteine si grasime. Aceste aspecte legate de individualitatea metabolica sunt fundamentale in intelegerea modului in care nutrientii se vor comporta in corp.

Mit #4: Legumele sunt alcalinizate

Adevarul: Alimentele pe baza de Plante vor exercita fie un efect alcalin, fie unul acid asupra celulelor din organism. Insa acest aspect este determinat de metabolismul tau preexistent, nu de aliment in sine. SINGURELE tipuri metabolice care vor genera un raspuns alcalin la legume sunt “Dominantele Autonome”: Tipurile de Proteine Dominante para solitare si Tipurile de Carbohidrati Dominante Solidare. Legumele vor produce un “efect acidifiant” asupra ”Dominantelo Oxidative” (Tipurile de Carbohidrati usor Oxidanti si Tipurile de Proteine Rapid Oxidante). Potasiul tinde sa fie acid in interiorul metabolismului oxidativ si alcalin in cazul celor cu dominanta Autonoma.

Mit #5: Masuratoarea cea mai adecvata a pH-ului unei persoane este prin intermediul urinei si salivei

Adevarul: In timp ce hartia de turnesol poate fi utilizata pentru a identifica dezechilibrele la nivelul pH-ului, masuratoarea cea mai exacta a pH-ului unei persoane este prin pH-ul Plasmei Venoase. Sangele din vene s-a intors de pe teritoriul activitatii metabolice majore si contine deseurile create dupa asimilarea nutrientilor din sangele arterial. Alti indicatori buni de acidoza si alcaloza sunt:

La o analiza de sange daca CO2 este mic (<24) si clorura este mare (>106), este posibil ca persoana sa prezinte Acidoza Metabolica.

La o analiza de sange daca CO2 este mare (>27) si clorura este mica (<100), este posibil ca persoana sa prezinte Alcaloza Metabolica. In urma unei analize de sange, daca CO2 este ridicat (>27) iar clorua este mica (<100), este posibil ca o persoana sa prezinte Alcaloza Metabolica.Tinerea respiratiei/ dioxid de carbon. Cu cat o persoana reuseste sa iti tina mai mult respiratia (65 secunde+), cu atat tinde catre o alcaloza la orice nivel. Cu cat timpul de a-si tine respiatia este mai scurt (40 secunde-), cu atat se tinde catre acidoza la orice nivel.

Un nivel respirator ridicat (19+batai pe minut) indica tendinta catre acidoza. Un nivel respirator mai scazut (13 batai pe minut-) indica un eventual dezechilibru alcalin.

Mit #6: PH-ul ridicat din Saliva sau Urina (6.8+) semnifica Alcalinitate

Adevarul: Daca pH-ul din saliva sau urina este ridicat, inseamna ACIDOZA, insa acesta poate fi de asemenea un semn al unei alcaloze respiratorii:

  • Acidoza Metabolica
  • Acidoza cu Exces de Potasiu
  • Acidoza Respiratorie
  • Alcaloza Respiratorie

Mit #7: PH-ul normal din sange se situeaza intre 7.35-7.45

Adevarul: Ca de obicei lumea medicala interpreteaza eronat. Pe baza a numeroase studii asupra pH-ului din plasma venoasa timp de decenii intregi, efectuate pe mii de pacienti, George Watson, PhD and Rudolf Wiley, PhD l-au interpretat absolut corect! PH-ul sangelui venos median corepunde valorii de 7.46. Miscarea A 0.01 reprezinta o schimbare enorma la nivelul pH-ului din sange. O schimbare de la 7.46 la 7.48 inseamna alcaloza patologica. Aceste descoperiri sunt titanice si nu au beneficiat de recunoasterea cuvenita. Citeste mai multe despre pionierii in nutritie in urmatoarele carti: “Nutritie si Psihic” (Watson) si “Biobalanta (Wiley).”

Mit #8: Nivelul de Co2 din sange intre20-30 este normal

Adevarul: Valoarea Co2 in urma unei analize de sange reprezinta masurarea bicarbonatului, care este alcalin. Valorile de referinta din cadrul laboratoarelor conventionale in functie de factorii chimici, inclusiv cel al Co2, sunt ridicole. Valorile de referinta pe care eu le utilizez sunt de departe mai concise si mai corecte, respectiv: 24-27. Valorile sub 24 indica acidoza, cele peste 27 indica alzaloza. In realitate exista numeroase tipuri de echilibre acid/alcalin in corp:

  • Alcaloza respiratorie
  • Acidoza cu Exces de Potasiu
  • Alcaloza metabolica
  • Acidoza metabolica
  • Acidoza cu Exces de Potasiu
  • Acidoza respiratorie

PH-ul din sange se reflecta in persoanlitate sau in comportament. Acidoza. Atunci cand intr-o stare de acidoza metabolica, sistemul de enzime din corp este extrem de accelerat. Aceasta preseaza nervii si suprasolicita glandele suprarenale.
In aceasta stare o persoana:

  • Va fi agitata
  • Se va simti nervoasa
  • Se va simti anxioasa
  • Se va simti fizic extenuata insa mental „in priza“
  • Va compensa prin tendinta de a inhala mai adanc
  • Va avea o toleranta scazuta la dioxidul de carbon si isi va tine respiratia mai putin de 45 secunde in acidoza metabolica

Alcaloza. Atunci cand in stare de alcaloza metabolica sistemele enzimelor sunt sub-par. Aceasta accelereaza pulsul si presiunea sangelui, inhiba activitatea simpatetica si poate contribui la scaderea activitatii tiroidei. In stare de maladie o persoana:

  • Va avea dificultate in a se trezi dimineata
  • Se va simti lenesa
  • Se va simti extenuata si obosita
  • Va avea o toleranta ridicata la dioxidul de carbon si teoretic isi tine respiratia timp de 60 secunde sau mai multe.

In cazul alcalozei metabolice si al acidozei cu exces de potasiu, pH-ul salivei va scadea sub 6.6 iar cel al urinei va fi peste 6.3. La alcaloza respiratorie pH-ul salivei va tinde sa fie peste 6.8. Cum sa reglezi nivelul pH-ului. Consuma alimentele indicate tipului tau de metabolism. Daca te incadrezi in categia metabolismului proteinelor, sangele tau tinde sa fie alcalin. Proteinele cu continut de adenina si purina nu vor lipsi de la nicio masa. Aceste tipuri de proteine vor determina pH-ul acid necesar atingerii valorii de 7.46.

Daca te incadrezi in categoria ardere rapida a proteinelor, sangele tau tinde sa fie acid. Ai de asemenea nevoie de alimente ce contin purina insa aceste alimente produc efectul alcalin necesar asupra sangelui, readucandu-l la valoarea 7.46. Daca te incadrezi in categoria metabolismului carbohidratilor, sangele tau tinde catre acidoza. Metabolismul tau necesita legume si FOARTE PUTINE proteine. A avea o astfel de alimentatie va determina orientarea alcalina catre valoarea de 7.46. Daca te-ai intrebat vreodata de ce anumite alimente sunt in cazul unei persoane ”otrava” si in cazul alteia ceva benefic, ceea ce este mentionat mai sus ar trebuie sa reprezinte raspunsul.

Pentru mai multe informatii despre Nutritia Acida/Alcalina, se recomanda urmatoarele carti. Acesti autori sunt pionieri in domeniul nutritiei clinice:

* Guy Schenker , DC , An Analytical System of Clinical Nutrition, 1989-2010
* Dicken Weatherby , ND , Scott Fergusson, ND, Blood Chemistry and CBC Analysis, 2002-2010
*Harold Krystal, DDS, The Nutrition Solution: A Guide to Your Metabolic Type, 2002
* George Watson, pHD, Nutrition and Your Mind, 1972
* Rudolf Wiley, pHD, Biobalance, 1989
* Rudolf Wiley, pHD, Biobalance 2, 1992
* William Wolcott, for his discovery of ‘The Dominance Factor’ & his book: The Metabolic Typing Diet, 1997
* Lendon Smith, MD, Feed Your Body Right, 1996