EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Ce este endocrinologia?

 

Endocrinologia este o specializare a medicinei care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor legate de hormoni. Endocrinologia se afla in stransa legatura cu functii umane precum coordonarea metabolismului, respiratie, reproducere, perceptie senzoriala si miscare. Endocrinologia se concentreaza de asemenea pe glandele endocrine si tesuturile care secreta hormoni.

Un endocrinolog diagnosticheaza si trateaza probleme legate de hormoni prin incercarea de a recupera echilibrul din interiorul corpului. Maladiile cele mai comune tratate de catre endocrinologi sunt urmatoarele: presiunea scazuta a sangelui (hipertensiune), diabet, osteoporoza, probleme legate de colesterol, menopauza, tulburari metabolice, boli ale tiroidei, producerea excesiva sau insuficienta de hormoni, anumite forme de cancer, nanism si infertilitate.

 

Ce este sistemul endocrin?

Sistemul endocrin uman este format dintr-o serie de glande. Aceste glande produc si secreta hormoni care controleaza metabolismul, cresterea, dezvoltarea si functiile sexuale ale corpului. Atunci cand hormonii parasesc glandele, intra in sistemul circulator si sunt transportate catre organe si tesuturi in fiecare parte a corpului.

 

Glandele adrenale (glandele suprarenale) – localizate deasupra rinichilor.

Galndele adrenale sunt impartite in doua regiuni; glanda dreapta este triunghiulara iar cea stanga este in forma de semiluna. Aceste glande secreta corticosteroid si catecolamina, precum moradrenalina si adrenalina (epinefrina), hormoni secretati ca raspuns la stres. Glandele adrenale produc de asemenea androgeni, hormonii sexuali masculini, care determnina dezvoltarea caracteristicilor masculine. Testosteronul este androgenul principal. Aceste glande produc aldosteron care afecteaza functia rinichiului.

 

Hipotalamus – localizat exact deasupra trunchiului cerebral, sub talamus.

Aceasta glanda activeaza si controleaza functiile involuntare ale corpului, apetitul, metabolismul, somnul, temperatura si ritmul circadian. Hipotalamusul leaga sistemul nervos de cel endocrin prin hipofiza (glanda pituitara).

 

Ovarele si testiculele

Secreta androgen, in principal testosteron, care controleaza dezvoltarea sexuala, pubertatea, parul facial, comportamentul sexual, libidoul, functia erectila si formarea spermatozoizilor (spermatogeneza).

 

Pancreasul – localizat in abdomen

Pancreasul este atat o glanda endocrina, cat si un organ digestiv. Produce insulina, somatostatina, glucagon si polipeptida pancreatica. Insulina joaca un rol cheie in metabolismul carbohidratilor si al grasimilor. Somatostatina regleaza functia sistemului endocrin si al celui nervos; inhiba secretia catorva hormoni, precum gastrina, insulina si hormonul cresterii. Glucagonul este un hormon al peptidei care ridica nivelul de glucoza in sange atunci cand scade considerabil. Polipeptida pancreatica controleaza secretia substantelor provenite din pancreas. O peptida este o molecula compusa din cel putin doi aminoacizi.

 

Glandele paratiroide –glande endocrine mici localizate la nivelul gatului.

Ele produc hormonul paratiroidei care regleaza calciul si fosforul din sange, cheagurile de sange si excitatia neuromusculara.

 

Glanda pineala – o glanda endocrina mica localizata in creier

Secreta melatonina si este implicata in controlul somnului.

 

Glanda pituitara – o glanda endocrina localizata in afara hipotalamusului la baza creierului (o protuberanta a hipotalamusului).

Cunoscuta ca reprezentand principala glanda endocrina, deoarece secreta hormoni ce regleaza functiile celorlalte glande, precum si cresterea si alte cateva functii ale corpului.
– Glanda pituitara anterioara, care afecteaza dezvoltarea sexuala, functia tiroidei, cresterea, pigmentarea pielii si functia adrenocorticala. Daca glanda pituitara este inactiva, aceasta poate duce la liliputanism in copilarie si la inactivitatea altor glande endocrine.
– Glanda posterioara pituitara secreta oxitocina, un hormon care mareste contractile uterine si ADH-ul (hormonul antidiuretic) ce incurajeaza reabsorbtia apei de catre rinichi.

 

Timus-ul – o glanda endocrina localizata sub stern

Limfocitele T, tipuri de celule imune, mature si care se multiplica in glanda timus intr-o faza prematura a ciclului vietii. Dupa pubertate glanda se micsoreaza. Aceasta glanda joaca un rol important in sistemul imunitar al corpului.

 

Glanda tiroida – o glanda endocrina localizata sub marul lui Adam in gat

Produce hormoni care joaca un rol cheie in reglarea presiunii sangelui, a temperaturii corpului, a batailor inimii, a metabolismului si a modului in care corpul reactioneaza la alti hormoni. Glanda tiroida foloseste iod pentru a produce hormoni. Cei doi hormoni principali sunt tiroxina si triidotironina. Glanda tiroida produce de asemenea calcitonina, care stimuleaza celulele oaselor si adauga calciu oaselor si in acelasi timp regleaza metabolismul calciului.