EnglishFrenchGermanItalianRomanian

Ce este o alergie?

 

Alergiile sunt raspunsuri hipersensibile imune la substante care fie intra in corp sau se afla doar contact cu acesta. O substanta care produce o reactie alergica este denumita “alergen”. Alergenii se gasesc in mancare, bauturi sau in mediu. Majoritatea alergenilor sunt inofensivi; cele mai multe persoane nu sunt afectate de ei.

 

La ce sa te astepti?

Medicul iti va cere informatii cu privire la simptomele alergiilor, cand apar, cat de des se manifesta si care ar parea sa fie cauza. Vei fi de asemenea chestionat cu privire la un eventual istoric familial legat de alergii si daca alti membri ai familiei au alergii. Este posibil ca medicul sa recomande anumite teste cu scopul de a descoperi ce tip de alergie cauzeaza simptomele. Chiar daca tu cunosti deja cauza alergiei, doctorul va dori sa efectueze aceste teste pentru a stabili ce substanta din mancare, bautura sau din alta sursa este cauza reala si declansatoare.

 

Care sunt semnele si simptomele alergiilor?

Simptomul se poate descrie, pe cand un semn poate fi identificat si de catre altii. Durerea este, de pilda, un simptom iar urticaria un semn.

Atunci cand o persoana alergica intra in contact cu un alergen, reactia alergica nu este imediata. Sistemul imunitar construieste treptat sensibilitatea la respectiva substanta inainte de a reactiona la ea.

Sistemul imunitar are nevoie de timp pentru a recunoaste si a-si aminti alergenul. Pe masura ce devine sensibil la el, incepe sa creeze anticorpi pentru a-l ataca – acest process este numit sensibilizare. Sensibilizarea poate dura de la cateva zile la cativa ani. In numeroase cazuri procesul de sensibilizare nu este complet iar pacientul experimenteaza o serie de simptome insa niciodata o alergie.

Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la un alergen, apare o inflamare si o iritare. Semnele si simptomele depind de tipul de alergen. Reactiile alergice pot aparea la nivelul intestinului (sistemul digestiv), al pielii, al sinusurilor, al ochilor si al pasajelor nazale.

 

Alergiile la praf si polen pot avea urmatoarele simptome:

Nas blocat; Ochi cu prurit; Senzatie de prurit in nas; Secretii in nas; ochi umflati; senzatie de lacrimare; tuse

 

Reactii ale pielii, de pilda eczema (dermatite atopice), pot include:

Exfolierea pielii; Senzatie de prurit a pielii; inrosirea pielii; urticarie

 

Alergiile la mancare pot include cateva tipuri de reactii:

Stare de voma; inflamarea limbii; inflamarea buzelor; inflamarea fetei; inflamarea gatului; crampe in stomac; dificultate in respiratie; sangerare rectala (la copii, la adulti cazuri rare); Prurit in gura; Diaree; Anafilaxie – o reactie alergica foarte severa, extrem de periculoasa

 

Ca urmare a unei intepaturi de insecta pot aparea urmatoarele reactii alergice:

Dificultate in respiratie; inflamarea zonei intepate; Scaderea brusca a presiunii sangelui; Senzatie de prurit a pielii; Oboseala; Aparitia unei iritatii rosii cu prurit care se extinde; Ameteala. Tuse; Senzatie de sufocare in zona pectorala; Anxietate; Anafilaxie

 

Semne ale unei reactii alergice la medicamente pot fi urmatoarele:

Dificultate in respiratie; Inflamarea limbii; Inflamarea buzelor; Inflamarea fetei; Iritarea pielii; Urticarie; Anafilaxie

 

Semne si simptome ale anafilaxiei

Anafilaxia este o reactie alergica serioasa ce se declanseaza foarte rapid. Ea poate fi extrem de periculoasa si este necesar sa fie tratata ca o urgenta medicala. Acest tip de reactie alergica prezinta diferite simptome care apar la cateva minute sau ore dupa expunerea la alergen. Daca expunerea este intravenoasa, alergia se declanseaza in decurs de 5 pana la 30 minute. O alergie la mancare dureaza mai mult.

 

Care sunt cauzele alergiilor?

Sistemul imunitar al unei persoane alergice reactioneaza la alergen ca si cum acesta ar fi un patogen nociv – de exemplu o bacterie, un virus, o ciuperca sau o toxina indeziderabila. Cu toate acestea alergenul nu este nociv. Sistemul imunitar a devenit pur si simplu exagerat de sensibil la acea substanta. Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la alergen, el secreta imunoglobina (IgE), un soi de anticorp. IgE este secretat pentru a distruge alergenul. IgE produce substante chimice in corp iar aceste substante chimice determina aparitia unei reactii chimice.

Una dintre aceste substante se numeste histamina. Histamina provoaca contractarea muschilor, inclusiv a cailor si peretilor vaselor de sange. Induce de asemenea producerea unei cantitati superioare de mucus nazal.